Световен ден за борба с рака

rakНа 4 февруари се отбелязва Световният ден за борба с рака. Това е единствената инициатива, в която целият свят застава обединен в борбата с рака. Също така е и международен ден, в който си поставяме за цел да осъзнаем по-добре какво означава тази болест и да разберем какво е нейното въздействие в целия свят.Целта е привличане на общественото внимание към този глобален проблем, да се обърне внимание, колко опасни и често срещани са сега раковите заболявания. Заболяването е на второ място сред водещите причини за смъртност и честотата тревожно нараства. Въпреки това, ако бъдат открити достатъчно рано, много видове рак могат да бъдат лекувани ефективно.

Можем ли да предотвратим рака? По-правилно е да се говори за намаляване на риска. Колкото по-добре информирани сме, толкова по-добре.

Редица рискови фактори са причина за появата и развитието на туморните заболявания, но те не могат да се разглеждат изолирано. Комбинации от различни външни  фактори, фактори на организма и психичното здраве могат да провокират поява на един или друг тумор. Водещ фактор за риска от тумори на белите дробове е тютюнопушеното, но не бива да се пренебрегва и рискът  за т. нар. пасивни пушачи. Все  по- често се дискутира значението на факторите  физическа активност и наднормено тегло. Те се свързват с по-висока заболеваемост от тумори на млечната жлеза, колоректален рак, тумори на простатата, женски гениталии.

Най-голямо значение в профилактиката на онкологичните заболявания имат:
– отказването на тютюнопушенето
– нормализиране на теглото
– спазването на диета
– редовната физическа активност.
Това е първичната профилактика на рака.

Вторичната профилактика е насочена към определяне и отстраняване на предраковите заболявания и ранното отстраняване на злокачествените образувания, а също профилактика на повторно появилите се след лечение ракови образувания. Онкологията е най-бързо развиващата се медицинска специалност. За няколко десетилетия сме свидетели на бурно развитие и поява на терапевтични възможности, които позволяват да се увеличи продължителността и  да се подобри качеството на живот при това хронично заболяване.Мамографията, гинекологичните и другите профилактически прегледи, фиксирането на онкомаркерите и рисковите групи способстват за ранното диагностициране на раковите заболявания.

Начинът на хранене играе първостепенна роля в целия комплекс от профилактични средства. Препоръчва се храната да бъде нискокалорийна, богата на витамини и минерали и добре балансирана; препоръчва се дозираното лечебно гладуване, спазването на постите, соколечението, балансираното суровоядство. Препоръчва се поемането на повече течности.
Съществуват няколко основни принципа за спазване на диета:

– Предпазване от затлъстяване. Известно е, че наднорменото тегло е фактор за риска от развитието на много злокачествени образувания (в това число и рак на гърдата).

– Намаляване на употребяваните мазнини. В мазнините се съдържат канцерогени. В епидемиологичните изследвания е доказана пряката връзка между употребата на мазнини и честотата на развитие на рак на гърдата, рак на дебелото черво и простатата.

– Задължително присъствие на плодове и зеленчуци в храната, които осигуряват на организма растителна целулоза, витамини и вещества, които притежават антиканцерогенни свойства.Растителната целулоза намалява контакта на канцерогените с дебелото черво.

– Ограничаване на пушената и нитрат-съдържащата храна. В пушената храна се съдържа значително количество канцерогени, а нитрати има най-вече в различните видове колбаси (те често се използват за тяхното оцветяване).

Редовните физически упражнения предпазват от затлъстяване и по този начин способстват за намаляване на развитието на рак.

Препоръчва се употребата на следните продукти, притежаващи профилактични свойства по отношение на възникването на рак:

– зеленчуци, съдържащи каротин (най-често такива са жълтите и червените – моркови, домати, репички и т.н.);
– плодове и зеленчуци, съдържащи голямо количество витамин С (цитрусови, киви и други);
– зеле, броколи, карфиол;
– чесън

Обръща се внимание върху различни негативни състояния на съзнанието – понижена способност за преодоляване на силни емоционални конфликти и стресове, състояния на прекалена загриженост и тревога. При хора, преживели травматични емоционални сътресения или загуби, самотни, неадекватни, обезверени, отчаяни, загубили надежда или нещастни хора се увеличава уязвимостта на организма. Тези продължителни стресове намаляват или напълно разрушават съпротивителната сила на организма срещу болестите и разчистват пътя за развитието на рака.

Не на последно място стоят съветите ни за преодоляване на различни и разрушаващи здравето навици. Редовната употреба на алкохол създава благоприятна почва за развитие на рак или цироза.Известно е, че алкохолът е един от факторите на риска за развитието на рак на устната кухина, хранопровода, черния дроб и гърдата.
Обръщаме специално внимание на пушачите: в цигарения дим се съдържат стронций, цирконий, молибден, паладий и др., които са канцерогени.

За откриване на преканцерозните заболявания в значителна степен допринася активното участиена самия пациент. То се изразява в самонаблюдение и своевременна консултация с общопрактикуващия лекар с цел насочване за специализиран прегледкъм онкодиспансер. Много важно място заема промоцията на здраве в организацията на онкологичната помощ. Посредством здравно -образователни материали и консултации тя насочва и изяснява на хората значението на ранната диагностика и своевременното лечение на онкологичните заболявания.

 

 

About the Author :