“Светлината“ за празника на града, гост-художник е ямболията от САЩ Иван Пазламачев

IMG_1335Традиционната за Деня на Ямбол изложба „Светлината“, 13-та по ред, беше открита вчера – 28 май, Свети Дух, в Художествена галерия „Жорж Папазов“ в присъствието на огромен брой общественици и хора от културната сфера в града.

„Изложбата „Светлината“ е уникална, защото е посветена на празника на Ямбол, защото творците, които участват в нея, разглеждат светлината не в нейния физичен аспект, с присъщите й характеристики, а светлината като дух, който озарява пътя им и направлява тяхното творчество“, каза при откриването директорът на галерията Петко Йорданов. Той сподели, че за него е необясним фактът, че тази поредна тринадесета изложба е толкова силна. В нея участват 40 автори, на практика всички значими ямболски творци, със 75 творби. „На мен много ми се иска голяма част от тези творби, които виждам тук, да влязат във фонда на художествената галерия. Ще бъда признателен, ако някой от вас дръзне и купи творба, за да я дари на художествената галерия“, каза още домакинът.

IMG_1334Петко Йорданов припомни, че по традиция на изложбата „Светлината“ организаторите канят художник, свързан с Ямбол или е от Ямбол. Тази година гост е ямболията Иван Пазламачев. Той бе дошъл заедно със свои приятели отвъд океана, пристигнали, за да го подкрепят. Иван Пазламачев живее и работи в САЩ, Ню Йорк, отдавна. Преди 20 дни е станал на 50 г. Изложбата, която той прави като гост, е от различните периоди в творческия му път. Тя е подредена в голямата зала на галерията на първия етаж. „Докосвайки се до това, което той прави, можете да усетите какво представлява пътят на света, Тайм скуеър, какво е “Митрополитън” и т.н. Много е фина линията на съпоставимостта и мащабите на изкуството тук и там“, каза още Петко Йорданов при откриването.

В обръщението си кметът Георги Славов честити празника Свети Дух и празника на града и заяви, че човек не може сам да направи онова, което може да постигне, ако е част от едно общо цяло. „Нашият град да става все по-притегателно, все по-дразнещо сетивата място за всички ни, все по-хубаво за нас, които продължаваме да сме тук“, пожела той на присъстващите.

IMG_1347„За мен културният център е преди всичко в нас, всеки носи в себе си един културен център“, каза Иван Пазламачев. „Много съм горд, че правя изложба в родния си град и на такава дата, когато се открива обща изложба на всички добри ямболски художници. Удовлетворение е за мен да бъда сред тях и сред техните творби. Благодарен съм им, че все още работят и ме предизвикват с техните работи“, заяви гостът. Той специално благодари и на приятелите си, дошли с него през океана.

Художествената галерия купи една от най-хубавите картини на гост-художника, съобщи Петко Йорданов и припомни, че изложбата има и комерсиален характер – който пожелае, може да се сдобие с картина за себе си. Организаторите бяха приготвили и малък коктейл в пространството извън галерията, който стана място за срещи и разговори.

IMG_1328 IMG_1329 IMG_1331 IMG_1338 IMG_1341 IMG_1345 IMG_1362 IMG_1365 IMG_1367 IMG_1369 IMG_1370 IMG_1372 IMG_1374 IMG_1376 IMG_1377 IMG_1378 IMG_1379 IMG_1382

 

 

About the Author :