Сбирката „Спортната слава на Ямбол“ събра миналото и бъдещето на ямболския спорт

Ямбол, 8.10.2020 г.

Откриването на музейната сбирка „Спортната слава на Ямбол“ събра в Културно-информационен център „Безистен“ миналото и бъдещето на ямболския спорт. Много изявени спортисти от близкото минало, прославяли Ямбол в страната и по цял свят, присъстваха на откриването заедно с настоящи състезатели и треньори.

Гости на тържеството бяха и председателят на Българската федерация по волейбол Любо Ганев, роденият в Ямбол председател на Българската федерация по скокове на батут Стоян Димитров, вицепрезидентът на Българската федерация по волейбол и народен представител Петър Кънев, също родом от Ямбол, световният шампион по плуване Петър Стойчев, председателят на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов, волейболният деятел Валентин Заяков, съветник на председателя на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, ямболският народен представител Мария Цветкова, изявеният волейболен треньор, също родом от Ямбол, Богдан Кючуков, който успя с националния отбор да завоюва бронзови медали на Световно първенство във Франция през 1986 г.

Присъстваха и кметът на Ямбол и неговите заместници, председателят на Общински съвет и общински съветници. На откриването бяха и двукратният олимпийски шампион Петър Киров, по-късно се присъедини и двукратната вицеолимпийска шампионка по борба Станка Златева, възпитаник на ямболското спортно училище и още много спортисти, печелили световна слава за България и за Ямбол.

Музейната сбирка „Спортната слава на Ямбол“ е изготвена от Регионален исторически музей-Ямбол. Тя проследява историята на организираното спортно движение в Ямбол от 1900 година, когато е създадено гимнастическо дружество „Тракийски юнак“. Едната част от сбирката беше посветена на различните спортове и ямболските постижения в тях, а другата на почетните граждани на Ямбол, прославяли родния си град по света – 1968 г. Петър Киров, 1969 г. Баю Баев, 1977 г. –  Тотка Петрова (сега Тодорова), 1978 и 1980 г. Димитър Минчев, 1978 г. – Маргарита Моллова и 2011 г. – Енчо Керязов.

Кметът на Ямбол Валентин Ревански благодари на всички, уважили тържеството за 120-годишнината на организираното физкултурно движение в град Ямбол, което отдава заслужена чест на изявените ямболски спортисти през годините, направили града ни един от спортните центрове на страната.

Директорът на Регионална библиотека „Г. С. Раковски“ – Ямбол Димитър Бечев представи най-новото юбилейно издание на Регионална библиотека „Георги С. Раковски“ – библиографията, посветена на 120 години от създаването на организирано спортно движение в Ямбол.

Над 2 месеца Румяна Андреева и Милена Стефанова са прехвърлили огромен материал от местния и национален периодичен печат, много книги и справочни издания, за да опишат и сортират по години повече от 1100 библиографски материала, отразяващи достиженията на ямболски спортисти в повече от 20 спорта, основно в областта на спортната акробатика, спортната гимнастика, леката атлетика, баскетбола, борбата, бокса, футбола и др. Електронният вариант на тази библиография вече е достъпен на уебстраницата и фейсбук страницата на библиотеката. Димитър Бечев подари юбилейни екземпляри от библиографията на кмета Валентин Ревански и неговия заместник Енчо Керязов.

Зам.-кметът поздрави всички присъстващи и припомни инициативата на  община Ямбол „Играй гимнастика, бъди здрав“, която иска да възвърне 10-минутните физически упражнения преди началото на учебните часове. Той представи и първите спортни водещи, определени от комисия да водят сутрешните упражнения по училища, предавайки им символичната щафета на първите създатели на организираното физкултурно движение за развитие на спортната активност сред учениците.

About the Author :

Leave a reply