Санирането ще бъде част от мотивите за вота на недоверие

DSC00423Структурни проблеми, свързани с неспособността и с нежеланието на институциите да се борят с корупцията и конкретни примери, имащи отношение към секторите, в които корупционните практики са най-дълбоки, ще бъдат част от мотивите на вота на недоверие, който ще бъде внесен в парламента на 17 януари, съобщи на първата пресконференция за годината народният представител от БСП Кристиан Вигенин. Като пример той посочи проблемите в здравеопазването, източването на ДДС, особено при търговията с горива в страната, големите инфраструктурни проекти, обществените поръчки за които не се печелят с прозрачен конкурс, а с предварителна договорка и обикновено схемата продължава с източване на средства чрез допълнително предоговаряне, което оскъпява проектите. Депутатът посочи още, че при управлението на това правителство бяха направени опити за промяна на начина, по който ще се отдават на концесия плажовете по черноморското крайбрежие, след което ГЕРБ се отказа от тях и се върна на старите схеми, като дори вицепремиера Валери Симеонов заяви, че по този начин ще продължи непрозрачното раздаване за по 20 години на плажовете на приближени фирми и групировки. Той спомена и „една от най-големите кражби на десетилетието”, които според него са реализирани – санирането, и посочи, че идентични жилищни сгради в един и същ квартал на един и същ град имат разлики по два пъти в цените за извършваните строително-монтажни работи.

БСП подкрепя приоритетите на правителството за председателството на България на Съвета на ЕС и аз като председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове ще направя каквото е необходимо правителството да има подкрепата на парламента за реализацията на тези приоритети както в София, така и в рамките на 6-те големи срещи, които Народното събрание организира в предстоящите 6 месеца, обясни още Кристиан Вигенин. Той допълни, че БСП ще настоява българските министри, когато участват на заседание в различните формати на Съвета да отиват с ясни и категорични позиции, за които да информират Народното събрание.

В началото на пресконференцията народният представител Николай Пенев очерта водещите приоритети и непосредствени задачи в работата на ПГ “БСП за България” за новия политически сезон. Той заяви, че БСП ще продължи да отстоява позиции, да предлага алтернативни решения за решаване на най-важните въпроси за страната и да настоява за истински реформи и промяна в модела на политиката по здравеопазване, образование, политиката по доходите и борба с бедността и корупцията. Той подчерта, че  парламентарната група на левицата е единствената, която е внесла в Народното събрание алтернативен проект на антикорупционен закон, който гарантира ефектива и трайна борба с корупцията, а не имитация. Законодателни инициативи са предприети и по отношение на трупани с годините проблеми и дефицити в сектор „Сигурност”, отбеляза още Николай Пенев.

 

 

About the Author :