Само 7350 лв. е печалбата от Синята зона за полугодието

DSC01538Само 7350 лв. е печалбата от Синята зона в Ямбол за първите шест месеца от тази година. Това показа справката, представена от общинска администрация на общинските съветници от постоянната бюджетна комисия.

Приходите до 30 юни 2017 г. са 206 502 лв. без ДДС, а разходите са общо 199 152 лв., или иначе казано печалбата е само 7350 лв.

Основното перо от разходите са за заплати – 111 258 лв., 1281 лв. са други възнаграждения на персонала, а 20 807 лв. са за задължителни осигурителни вноски. Другото сериозно перо от разходите е издръжка – 65 397 лв., а 409 лв. са платени данъци и такси и административни санкции.

От общинска администрация обясниха, че приходите в справката са без ДДС, защото от събраните такси и глоби общината внася задължителния 20-процентен данък добавена стойност и затова е безсмислено той да се посочва като приход.

Това доказва, че реално общината не отчита почти никаква печалба от тази дейност, въпреки че по мнението на хората през лятото единственото работещо нещо  в Ямбол, което се виждаше,  беше точно Синята зона, защото паякът сновеше и вдигаше коли, а непрекъснато в Синята зона имаше и автомобили с поставени скоби. Факт е и това, че местата в Синята зона стоят почти празни и затова и приходите са малки.

По план бюджетът на Общинско предприятие „Платени зони за паркиране” за 2017 г.  е 531 236 лв.,  в края на юни са отчетени само 241 515 лв.

През тази година темата за Синята зона е доста актуална. Припомняме, че на страницата на община Ямбол беше качено предложение за увеличаване обхвата на Синята зона с големия паркинг в междублоковото пространство край сградата на „Парахода”.

На този етап нищо не се случва с това предложение, но вероятно до края на годината и това ще се случи.

В същото време на 13 юли  Ямболски административен съд обяви за незаконосъобразни таксите за Синята зона и за паяка, но решението не влиза в сила, защото общината го обжалва на следваща инстанция – Върховен административен съд. И сякаш, за да докаже безсмислието на обжалването пред върховната институция, делото е насрочено след повече от година за 12 ноември 2018 г. Най-вероятно общината ще предложи нова наредба за таксите в края на тази година и по този начин решението на съда, което ще дойде почти в края на следващата година, ще се обезсмисли.

Всичко това обаче отново поставя на дневен ред проблема нужно ли е непрекъснато да се увеличава Синята зона, след като тя и сега стои празна. На сесия на Общински съвет кметът заяви, че зоната ще стане ефикасна тогава, когато стане безсмислено да си оставяш колата в близост до нея, след като ще вършиш пеша до центъра поне 12-15 минути , т. е. според него има още мегдан за увеличаването й.

Друг е въпросът докъде ще стигне търпимостта на гражданите и дали няма да възроптаят срещу непрекъснатото й увеличаване.

Диана Иванова

 

About the Author :