Само 3 % от европейските субсидии стигат до малките земеделски производители, твърди Мая Манолова

Ямбол, 18.06.2020 г.

В момента само 3 процента от европейските субсидии стигат до малките земеделски производители, заяви Мая Манолова, председател на Гражданска платформа „Изправи се.БГ“ в Ямбол. По време на посещението си в града тя е посетила кооперативния пазар, имала е среща с млади хора, предстоеше й среща с учители по проблемите на образованието, а в 17 ч. – среща с граждани, обърнали се към нея с проблемите си.

Тя бе категорична, че липсва подкрепа от държавата за малките земеделски производители на зеленчуци и плодове, а с европейските субсидии за произведена продукция се злоупотребява. Мярката е прекрасна, но трябва контрол, за да стигат парите до онези, които се нуждаят от тях. Редом с европейското финансиране, трябва да има и много по-сериозна подкрепа от българската държава чрез субсидии и помощ при изкупуване на продукцията, смята Мая Манолова. Една от 19-те мерки, които предлагат от “Изправи се.БГ“, е създаване на държавни предприятия за изкупуване на родното производство плодове и зеленчуци, което да гарантира справедливата им цена. „Лесно е да се каже : Дайте пространство в търговските вериги. Ако липсва държавата, която да застане зад малките производители в преговорите им с търговските вериги, те ще продължават да им извиват ръцете“, бе категорична Манолова. Тя е установила, че хората подкрепят завишения контрол на вносната продукция по границите. Това са добри мерки, които трябва да бъдат продължени, така че некачествената продукция от други страни да бъде стопирана.

На брифинга бе коментиран и изтеклият от секретаря на „Български пипер“ Георги Василев запис със земеделския министър Десислава Танева, който предизвика скандал. По този повод Мая Манолова каза, че се надява проверката да стигне до край, да установи случаите на злоупотреба, „защото нямаме никакъв интерес българските граждани, които сме и европейски граждани, да си затваряме очите пред злоупотребите“. Тя смята, че мярката да се заплаща на килограм произведена продукция е добра и ние като държава нямаме право да пропиляваме тази възможност земеделците да се ползват от нея. Решението е едно – трябва контрол. „Не през октомври представители на министерството да проверят остатъчните зеленчуци, които могат да се местят от едно място на друго, а наистина да има реален контрол през юни, август, когато може да се установи дали площите, които са заявени, са засети със съответните култури“, каза тя. Манолова е получавала оплаквания и за фалшиви фактури, и за наличието на фалшиви фермери. А на пазара в Ямбол тя чула, че малките производители даже не кандидатстват за европодпомагане, тъй като бюрокрацията, с която е обрасла всяка една мярка, им губи времето и не се стига до крайния резултат.

About the Author :