Само пет минути илюзии за Плевен в зала „Диана”

GovedarovБаскетболистите на „Ямбол” дадоха само пет минути илюзии на гостувалия тази вечер , 14 октомври, в зала „Диана” тим на Плевен. Толкова продължи водачеството в резултата на гостите, имащи трима чуждестранни състезатели в отбора си – двама играчи от бившите югорепублики и един американец.

Домакините тръгнаха в първите минути с прекалено фрапантни технически грешки и това позволи на противника да поддържа аванс , а след първата четвъртина да изостава само с  4 точки – 20:16. Бавно влизаха в час някои от ямболските баскетболисти, най-силен в първата четвърт бе лекото крило Евгени Иванов, който вероятно зарадва треньора Чолаков с големия хъс и самочувствие, с които атакуваше коша.

В началото още на втората четвъртина „Ямбол” стегна играта си в защита, понамаляха техническите грешки и преднината на домакините почна да се качва – в 13 минута те вече водеха  с  29:18, в 16 минута качиха на  14 точки аванса си. Постепенно се разиграха американските гардове на домакините Брайкъс Перин и Алан Арнет, който тепърва щеше да поеме шоуто в зала „Диана”. Интересен персонален двубой имаше на втория етаж, където ямболският център Върбанов се сблъска със също твърде високия и корав Крисевич. Дългогодишният български национал спечели тази важна битка, с изключение на един период от мача.

Н полувремето играчите на Иван Чолаков се прибраха с комфортната разлика от 19 точки – 47:28, а подновяването на играта не донесе прелом в мача, въпреки че плевенският тим постигна успех в третата четвърт. „Спартак” селектира през лятото сръбския плеймейкър Кунтич, който стана и най-резултатен за своя отбор, ала често той прекалено бързо се придвижваше, докато съотборниците му още бяха в задно поле. Американското тежко крило на „Спартак” Седрик Боуен срещна солиден отпор в зала „Диана”  от Стоян Петков, върнал се след травма,  от Андрей Иванов. Те не го оставиха да си разиграва коня, като на тази позиция игра и Стойо Чолаков.

„Ямбол” превъзхождаше като цяло в борбите, нашите хванаха 50 отскочили от ринга топки, срещу 41 за плевенчани. Уникално малко опити направиха нашите от зоната за трите точки, само 8 опита, от които 2 бяха сполучливи, докато момчетата на треньора Дяковски се скъсаха да хвърлят от Халите, което им е традиция при гостуването в зала „Диана”- 33 опита, от които само 8 точни.

През третата и четвъртата част се разиграха новите попълнения на „Ямбол” Алън Арнет и Брайкъс Перин. На Арнет принадлежеше най—фамозното изпълнение в мача, една чудовищна забивка, която изправи зала „Диана” на крака. Арнет бе най-полезният състезател на жълто-сините: той постигна дабъл-дабъл – 11 борби, 20 точки, 4 асистенции и 1 чадър, което му донесе гросмайсторския коефициент от 28 пункта.

Брайкъс Перин опита дълго време да играе като плеймейкър, една , поне засега, трудна за него роля, но бе също много полезен със своите 12 точки , 6 асистенции и 4 борби, плюс два чадъра.

От възпитаниците на ямболската школа, освен Евгени Иванов, много висока оценка заслужава и центърът Андрей Иванов. Той изигра 22 минути, вече действа с голямо самочувствие и страхотен хъс, и ако продължи в този ритъм, ще бъде една от хубавите „изненади” в първенството.

Преди последните 10 минути „Ямбол” водеше с аванс от 16 точки – 69:53. Последната четвърт и двамата треньори използваха да завъртят в игра всичките си баскетболисти, така за нашите се появиха и Стилиян Иванов, с няколко много добри прояви, Росен Иванов и Александър Матушев.

В крайна сметка първа победа за жълто-сините в новия шампионат с 87:73, но треньорът Чолаков хвърли доста нерви, и има върху какво да работи, ако иска тимът да бъде солиден противник на по-скъпите състави в Лигата.

Борислав Ненов

About the Author :