Само осем пролетарии на отчетно-изборната конференция на БСП-Ямбол

Райно БСПМалко странен се оказа съставът на делегатите на преминалата неотдавна отчетно-изборна конференция на БСП-Ямбол. Сред присъствалите  106 делегати на форума, едва осем души се оказаха работници. Най-голям излезе, по данни от самата конференция на лявата партия, броят на служащите – те бяха 42, следвани от пенсионерите – 40 души.

По възрастов признак, ветераните в БСП, а за такива се считат хората над 60 години, се оказаха водещи, което надали е изненада. Те бяха  39 човека, съвсем близо като бройка излязоха членовете-делегати на ямболската отчетно-изборна конференция на възраст до 50 години – 35 души. Сред младоците, тези, които още нямат 35 години, се наброиха 24 делегати.

Трима делегати се оказаха с основно образование, факт, който е по-скоро учудващ, но по времето на комунизма образователният ценз не бе основен фактор за много длъжности. Особено през  50-те и 60-те години на миналия век, когато хората със средно и висше образование в редиците на БКП са били твърде кратък списък в местната организация на партията, която призоваваше пролетариите от всички страни да се обединят.

Само ден след отчетно-изборната конференция на ямболската БСП, преминала в залата на НТС, в голямата зала на общината имаше областна сбирка на ГЕРБ, която отчете, и анализира, резултатите от парламентарните избори. Цветан Цветанов, вторият човек в партията, не даде данни колко са работниците сред членовете на основната сила във властта, но и в нея работниците бяха решително малцинство – всеки пак Ямбол още не е Чикаго, и хората се познават помежду си.

В какви партии, а и синдикати, членуват днешните пролетарии, за Ямбол и региона е по-скоро загадка. По наблюдения на „Делник”, висок процент работници спрямо членската маса, има в „Атака”, докато в АБВ, или в СДС , Движение България на гражданите, водено от Меглена Кунева, и в „Демократи за силна България”, формиращи Реформаторския блок, техният брой е нищожен.

На отчетно-изборната конференция на БСП-Ямбол се получи любопитен факт при преброяването на делегатите по полов признак –  мъжете и дамите бяха по равен брой – по 53.

About the Author :