Само девет чешми в региона с годна за пиене вода

014117843-bigСамо девет чешми в Ямболска област имат годна за пиене вода, показва последната справка на Регионалната здравна инспекция – Ямбол за състоянието на местните водоизточници по физикохимични и микробиологични показатели, която е актуална към 31 януари.

Проверена е водата от общо 86 местни водоизточници в петте общини на областта, но само седем от тях са годни за пиене, а два са с минерална вода.

По-интересното е, че изследванията показват различни водоизточници, които са годни за пиене. Според последната справка може да се пие водата в центъра на стралджанското село Люлин, на чешмата във Войника, която се намира на север от селото, в двора на манастира в тунджанското село Кабиле, но в църквата водата не е годна за пиене. В Стефан Караджово може да се пие водата от двете чешми с минерална вода.

С най-много годни води е община Елхово – за пиене е водата от чешма „Дрянчето” в село Вълча поляна, Батковата чешма в село Борисово и две чешми в Елхово – едната е на пътя за лозята, а другата е преди Елхово.

В останалите 77 водоизточници водата не става за пиене най-вече заради повишени нива на нитратите, коли форми и ешерихия коли.

About the Author :