Саморазправа с малкия бизнес

ch 1Саморазправа с малкия бизнес започна кметът на Ямбол в навечерието на коледно-новогодишните празници.

От няколко дни тече усилено събаряне на 4 от магазините срещу НТС по ул. „Джон Атанасов”, популярна повече като Дика, което на практика затвори два магазина за кинкалерия и два магазина за гоблени, работещи от 20 години, а близо 40 души, свързани с тях, останаха без бизнес и доходи точно срещу коледните празници.

DSC00318Собственичката на магазините – Мери Костова, ги притежава от 21 години. Тя е платила, за да ги закупи, и е собственик и на земята под тях и твърди, че разполага с всякакви разрешителни.

Под предлог, че става въпрос за преместваеми обекти и тя като собственик няма разрешение от главния архитект на Ямбол за поставянето им, общината е започнала процедура по премахването на търговските обекти без да се съобразява с водените дела.

DSC00319Мери Кръстева е завела дело срещу община Ямбол, че обектите не са преместваеми, а са строежи по смисъла на Закона на устройство на територията и го е спечелила на първа инстанция в Окръжен съд – Ямбол. В момента делото е обжалвано пред Апелативен съд – Бургас, но това не пречи на общината да започне събарянето.

В края на ноември общината е издала заповед за събаряне на обектите. Мери Костова обжалва и нея пред Административен съд – Ямбол, но делото ще се гледа през януари. Тя е поискала и предварително изпълнение за спиране на заповедта за събарянето, но Административен съд – Ямбол е постановил решение, в което казва, че тя няма да понесе непоправими и значителни щети, сякаш като се съборят обектите незаконно щетите са поправими. Това решение е обжалвано и пред Върховен административен съд.

ch 2В парцела Мери Костова е съсобственик на земята с община Ямбол и с „Геострой инженеринг”. Тя има 140 кв. м, но в идеални части и другите съсобственици по думите й са решили, че нея трябва да я няма. „Докато стои сградата, те не могат да имат претенции към моята земя. Няма човек, няма проблем”, разказва собственичката.

 

DSC00327Припомняме, че в подобна ситуация през 2015 г. беше съборен и търговският обект на ул. „Търговска” 7. Фирмата собственик осъди общината на всички инстанции за незаконното събаряне на сградата, която според съда не беше преместваем обект, а строеж, още повече, че земята под нея е общинска собственост. След това по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди на първа инстанция тя осъди общината да плати над 110 000 лв. обезщетение. Т. е. незаконните действия на кмета ще струват на данъкоплатците стотици хиляди левове, но това не спира същия този кмет да продължава да извършва незаконни събаряния, защото знае, че след това не той лично, а данъкоплатците ще плащат неговите закононарушения.

DSC00331 DSC00332

Диана Иванова

About the Author :

Leave a reply