Самодейното изкуство – с поклон пред свободата

IMGP9128Баба Марта, Денят на художествената самодейност и Националният празник 3 март събраха в едно тържественото честване на 2 март 2017 г. в град Болярово. То започна с емоционално слово на общинския кмет Христо Христов пред паметника на загиналите във войните бойци от Болярово. А после – утвърдените от традицията ритуали: поднасяне на венци в знак на признателност и незабрава към героите, извоювали националната ни свобода; минута мълчание пред подвига, свеждане на глави с почит пред саможертвата на българите опълченци и руските богатири, за да засияе България – отново мощна и волна! А множеството венци бяха от името на институции, сдружения, неправителствени организации, съюзи, политически партии и коалиции, от признателното гражданство…

IMGP9165С богатство от поетически славословия, песни, театрални изяви, кръшни народни танци се отличаваше последвалият преглед на художествената самодейност – в салона на уютното и просторно читалище „Възраждане – 1912 г.“

След вълнуващото лирическо встъпление на водещата София Минева започна художествено-музикалната програма, подготвена с плам и вдъхновение от самодейните състави на община Болярово, както и от детски групи и ученически колективи. Откриването принадлежеше на чудесната група рецитатори от училището в Болярово с техния вълнуващ, тематично подбран рецитал: България и нейната съдба през вековете; чудесата от героизъм, проявени от доблестните защитници на отечеството. Ръководител – Милена Манолова.

IMGP9201Патриотично прозвучаха и хоровите изпълнения на ученици от същото училище, ръководени от Нели Христова, както и чудесните възрожденски песни, изпълнени от мъжка певческа група към училището, ръководена също от нея.

Учениците от село Стефан Караджово също доказаха, че са отлични декламатори – със своя рецитал, тематично визиращ Освобождението. Ръководител: Красимира Николова – деен и способен педагог с безброй качества.

И с китка от народни танци зарадваха публиката учениците от това училище, ръководени от  Дора Карагьозова – директор на училището.

Много аплодисменти предизвикаха изпълненията на най-малките участници – от детска градина „Здравец“ – Болярово. Първи бяха мажоретките, после пяха и рецитираха за Баба Марта, а след като потропнаха хорце, представиха и пиеска за актуалната героиня (Баба Марта) и нейната изгубена кошничка с мартенички. Бяха мили и трогателно артистични!

IMGP9270Като добри актьори се представиха и учениците от арт ателието, ръководено от Пролетка Петрова. Тяхната хумористична пиеска развесели истински публиката, а и прозвуча актуално!

Трудно бих могла да класирам някак изпълненията на самодейните певчески състави  – те всички пяха чудесно, затрогващо! Зарадваха с обновен репертоар своите почитатели и получиха заслужени аплодисменти участничките при читалищата от Болярово, Мамарчево, Воден, Стефан Караджово, Голямо Крушево. Изявиха се и дамите при Пенсионерски клуб – Болярово. Не пропуснаха тази възможност и участничките от ДПЛУИ – с. Малко Шарково, а и осемте момичета от Защитеното жилище в Болярово, техен филиал. Пяха с ентусиазъм, пламък в очите и радост в душите!

Обичайните финалисти и любимци на публиката бяха даровитите танцьорки и танцьори от детския състав „Боляровче“, ръководени от хореографа Румен Тодоров.

Кметът на общината г-н Христов изрази възхищението си от изпълненията на всички участници, връчвайки грамота, парична награда и статуетка на всяка от групите за чудесното представяне.

                                                                                                                        Бинка Величкова

IMGP9119 IMGP9145

About the Author :

Leave a reply