Рязко се увеличиха тестовете за коронавирус в Ямболска област

Ямбол, 21. 04. 2020

След първите случаи на заразени с коронавирус в Ямболска област рязко се увеличиха направените тестове в лицензираната лаборатория в Стара Загора. За 6 дни броят им се е увеличил с 50. На 21 април взетите проби бяха 194, докато на 15 април, когато беше обявен първият заразен с коронавирус, – те са били 144, но направени за месец и половина. Данните оповести д-р Валентин Вълчев, зам.-директор по медицински дейности в МБАЛ „Св. Пантелеймон“ – Ямбол.

Резултатите на 178 от пробите са излезли – от тях 4 са положителни, а 174 отрицателни.

На 21 април са взети 16 проби – на 10 пациенти и на 6 души медицински персонал – двама от Рентгеново отделение и четирима от Инфекциозно отделение.

Общо 12 са взетите проби на медицински персонал – 6 от тях вече са отрицателни на работещи в Инфекциозно отделение.

Към 21 април в Инфекциозно отделение са настанени 9 пациенти – 4 с коронавирус и петима, които са с грипоподобни симптоми, но все още резултатите от взетите им проби не са излезли. Двама от тях са приети в ямболската болница на 20 април, а трима на – 21 април.

Болните от Ковид – 19 пациенти са в добро състояние. На 21 април на първия – 36-годишния мъж, е взета първа проба, за да се установи дали не е оздравял. Ако тя е отрицателна в рамките на 24 часа, ще се вземе и втора проба. Жената, с която живее той също е в добро състояние.

65-годишният мъж с онкологично заболяване е в стабилно общо състояние, на кислородна терапия, но няма данни за дихателна недостатъчност, съпругата му се чувства добре.

Значително нараства и броят на тестовете, направени в частни лаборатории. Дори има работодатели в Ямбол, които са тествали работниците си. Проблемът е, че ако пробата е положителна, тя трябва да се потвърди с PSR – тест. Т. нар. бърз тест е 28 лв., но PSR – тестът струва 120 лв., като пробата се взима в Ямбол, но се изследва в Бургас. В началото имаше случаи на постъпили в болница пациенти с положителна проба от бърз тест, но от лечебното заведение се притесниха, че ако всички положителни проби от бързите тестове постъпят в болница, ще я запълнят, докато чакат да им пристигне пробата от лабораторията в Стара Загора, а това ще блокира болницата за по-сериозните случаи. Затова има принципна договорка положителните проби от бърз тест да се потвърждават отново в частна лаборатория, ако пациентът се чувства добре и няма грипоподобни симптоми, за да постъпи в болница.

Със 119 души се е увеличил броят на карантинираните в Ямболска област за 6 дни. Към 21 април в региона под карантина са били поставяни общо 1440 души, от които 297 са в активна карантина, а на 1143 тя вече е изтекла, съобщи д-р Лиляна Генчева, директор на РЗИ. На 15 април общият брой на карантинираните беше 1321 души. Наред с пристигащите от чужбина в момента броят на карантинираните се увеличава най – вече от поставените под карантина контактни със заразените.

По време на Великденските празници не е имало проблеми със струпвания нито в църквите, нито на КПП-та, съобщи областният управител Димитър Иванов. Той призова жителите на областта да продължават да спазват противоепидемиологичните мерки, за да не допуснем болестта да продължи да се разраства в региона.

About the Author :

Leave a reply