Ръчно изработени подаръци и пчелни продукти на базара “Ямболска Коледа”

IMG_5650Базарът за ръчно изработени подаръци и пчелни продукти “Ямболска Коледа” вчера, 12 декември 2018 г., беше официално открит във фоайето на НТС-Ямбол. Негови организатори са Научно-технически съюзи-Ямбол, клуб “Творилница” и Пчеларско дружество “Апис”-Ямбол. Базарът ще продължи до 15 декември (събота), включително и е отворен от 9 до 19 часа. Тази година в него участват: “Хоби Арт Юлия”, “Майсторилницата на Краси”, “Арт ателие Мая”, “Усмивки и звезди”, “Камък, ножица, хартия”, “Жана Арт” и пчеларите- земеделските производители Михаил Арнаудов и Янко Янков .

Базарът се провежда за трети пореден път. Тази година се присъединиха, скромно на този етап, клуб “Апис” на ямболските пчелари с IMG_5639двама участници, обяви при откриването управителят на НТС-Ямбол Ангел Ангелов. Предлаганите в навечерието на тази Коледа ръчно изработени подаръци са умножени по две по отношение на разнообразие и количество, отбеляза той осезателното по-голямо изобилие от сувенири по щандовете. А това е сигурен знак, че начинанието, започнало като лична инициатива на няколко талантливи жени, се развива на ново ниво.

Изказвам възхищението си от сръчните ръце, от естетическия вкус, с който са направени тези произведения. Пожелавам тази красота да се пренася в човешките взаимоотношения между хората в Ямбол, заяви от своя страна председателят на пчеларското дружество Георги Бодуров. “Тези хубави неща IMG_5636нямат нужда от реклама така, както ние пчеларите също нямаме нужда от нея. Още древните гърци са смятали меда за храна на боговете, това единствената храна, която е и лекарство. Римляните с разрешавали само на патрициите и приближените им да консумират пчелен мед. А през османското владичество ямболският край е бил от най-големите доставчици на мед за империята”, допълни той. Стана ясно, че първоначалните намерения са били за по-осезателно участие на пчеларите в базара. Освен мед се предлагат прополис, пчелен прашец и пчелен восък.

IMG_5643Базарът е уникален с това, че всичко, което предлага, е ръчно изработено, предимно от естествени материали – дърво, шишарки, канап, изсушени плодове, прежда, плат и хартия. Така че всеки, който търси в малките подаръчета за Коледа да има вложен дух, емоция, лично отношение, тук ще бъде на правилното място. На базара могат да се намерят украсени ароматни свещи, коледни венци, разнообразни украси за елхата, декорирани бутилки и бурканчета, бижута, кошници и чорапчета за подаръци и много прекрасни неназовими красоти, които не могат да бъдат описани – трябва да бъдат видени!

IMG_5627 IMG_5629 IMG_5631 IMG_5635 IMG_5640 IMG_5651

About the Author :

Leave a reply