Ръстът на потреблението достига процентите преди кризата

DSC04846aПредварителните данни за първото тримесечие на тази година показват, че потреблението и инвестициите се ускоряват с 4 %, което доближава растежа им преди кризата, съобщи добрата новина в Ямбол финансовият министър Петър Чобанов, който дойде в родния си град, за да гласува на евроизборите. Той не скри, че за него е удоволствие да гласува в родния си град и в училището, в което баща ми Паруш Чобанов е преподавал дълги години. Финансовият министър разясни, че такива числа на растеж не сме виждали през последните няколко години, което означава, че се връщаме се близо до нивата преди кризата, с които растяха, макар и още да не можем да ги достигнем.  Петър Чобанов изрази мнение, че окуражаващите сигнали са налице и прогнозата за растеж на икономиката от 2 %, който е над предвидения в бюджета, ще се изпълни.

Той допълни още, че целта им е да продължат по пътя, по който са поели – да нормализират ситуацията в обществото, да продължат добрата комуникация, която са установили с бизнеса и да поддържат финансовата и фискалната стабилност, като я съобразяват с икономическото развитие. Той уточни, че това се прави без да се превръщат числата в самоцел, така че да може и държавата да се развива, и регионите да се развиват.

По повод на проекта за зала „Диана” министърът каза: „Това, което одобрихме за зала „Диана” беше един доста голям проект за 10 млн. лв., който да бъде извършен на етапи и се надявам този първи етап да успее да стартира”.

Той уточни, че към средата на юни финансовото министерство ще събере информация как общините, които имат одобрени проекти по програмата за растеж, ги изпълняват. „Тези проекти, които са обявили процедурите за обществени поръчки ще им дадем възможност да продължат своето развитие. Ще постъпваме случай по случай в зависимост от това къде и защо има забавяне в съответните общини”, каза Петър Чобанов и допълни: „Ще има още една междинна контрола в края на септември, когато наистина ще бъде ясно дали е реалистично да бъдат усвоени парите за съответната година. Но аз продължавам да се надявам, че община Ямбол ще положи необходимите усилия, за да започне ремонтът на зала „Диана” още тази година”.

About the Author :