Руският клуб „Съотечественик” почете 140 г. храм-паметник „Св. Александър Невски“

DSC04608 Среща за 140-годишнината от построяването на храм-паметник „Свети Александър Невски“  на връх Бакаджик организира на 26 март Руският клуб „Съотечественик” в Регионалната библиотека “Г. Раковски”.

Председателят на клуба Надежда Иванова приветства всички членове, дошли с децата си да почетат годишнината. На срещата присъстваха и Архиерейският наместник архимандрит Димитрий, и отец Софроний, който от години се грижи за храма и за манастира.

DSC04613За да бъдат запознати присъстващите с историята на храма, беше излъчен филм на телевизия „Диана”, който осветли и историята на аязмото в пещерата до манастира и любопитни подробдности от историята на манастир „Св. Спас”.

Интересна подробност е, че в този манастир е писал теологичния си труд „Новото учение за София Премъдрост Божия” архиепископ Серафим – Серафим Соболев, канонизиран за светец. Той е и светецът, към който отправят молбите и молитвите си в писма вярващите в Руската църква в София.

DSC04621След филма, който подробно проследява историята на храма и на манастира Надежда Иванова беше подготвила въпроси и сладки подаръчета към младежите.

Отец Софроний разказа откъде идва името на Бакаджик, за свойствата на водата, и други интересни подробности.

DSC04611В края на срещата бяха обявени и два конкурса от Клуб „Съотечественик”.

Единият е за написване на съчинение разсъждение на руски език на тема „Пока свободаю горим”, посветено на ген. Скобелев. Той е за ученици от 8 до 12 клас, а крайният срок за предаване на творбите е 25 април. Първите трима ще получат награди, а победителят ще участва в обучение в Русия.

За по-малките е обявен конкурс за рисунка или компютърна графика на тема „Дружба вечна, дружба нерушима”.

DSC04620 DSC04632 DSC04633

About the Author :