Румен Михов и Руско Шиков получиха награди от президента Румен Радев

Румен Михов, възпитаник на ПМГ „Атанас Радев“ – Ямбол е носител на сертификат в категорията „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ в президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2021 гoдина.

В категория „Вдъхновител и създател на таланти“, която се връчва за трета поредна година, с грамота държавният глава отличи Руско Шиков, дългогодишен преподавател по информатика в Ямбол, основател на собствена фирма в областта на информационните технологии и програмист, подготвил десетки български ученици, носители на медали от международни олимпиади и състезания. Руско Шиков е дългогодишен член на Националната комисия по информатика към Министерството на образованието и науката и един от най-дейните организатори на състезанията по информатика в страната.

Церемонията по награждаването се състоя на 4 октомври в Гербовата зала на президентството. Президентът подчерта, че постиженията на младите учени са повод за гордост, защото резултатът от работата им намира приложение във всички развити държави и допринася за развитието на жизненоважни сфери като образование, наука, икономика, здравеопазване, сигурност.

„Отличията в различните категории отразяват трудолюбието, решимостта и таланта на българските изследователи, които имат принос към науката и развитието ни като общество, както и победите в множество олимпиади и конкурси“, подчерта Румен Радев. Президентът изтъкна, че от самото създаване на конкурса през 2003 г. досега, младите българските учени вече имат забележителни кариери у нас и в чужбина, а разработките им в областта на компютърните науки са от обществената значимост.

В словото си президентът призова участниците в тазгодишното издание на инициативата да запазят своя творчески устрем. “Това, което правите ни дава повод не само да се гордеем, че сме българи, но и увереност, че България има бъдеще като модерна европейска държава“, подчерта още Румен Радев. Държавният глава открои и приноса на представителите на журито и на научната общност за активирането на българската научна диаспора за работа в съвместни проекти.

About the Author :

Leave a reply