Ротари клуб-Ямбол чества 110-та годишнина от Независимостта на България в Кобург

RC-Yambol in Coburg (1)Във връзка с честването на 110-та годишнина от обявяването на Независимостта на България, делегация от Ротари клуб-Ямбол в състав Ирина Христова (Президент 2018/19), д-р Красимир Пенчев (Паст-президент 2015/16), Христо Христов (Паст-президент 2017/18) и Георги Комитов беше на посещение в Кобург. Програмата на гостуването беше изготвена съвместно с Ротари клуб-Кобург и включваше посещение на исторически забележителности свързани с династията Сакс-Кобург-Гота и с личността на българския цар Фердинанд, който на 22-ри септември 1908г. в историческата църква „Свети Четиридесет мъченици” във Велико Търново провъзгласява Царство България за независима държава.

На 23-ти септември 2018 год. българската делегация беше посрещната от ротарианците от Кобург в Двореца Еренбург, RC-Yambol in Coburg (3)където имахме възможността да се запознаем с историята на херцогското семейство Сакс-Кобург-Гота и генеалогичните линии, които го свързват с различни европейски владетелски фамилии и в частност с българската династия, както и да се насладим на изящни образци на изкуството от епохата на късния барок, които характеризират интериора на двореца.

Централен момент в програмата на официалната визита беше посещението на католическата църква „Свети Августин”, издигната през XIX век от принц Август Сакс-Кобург-Готски, баща на българския цар. Тук българските и германски ротарианци бяха посрещнати от църковния настоятел проф. д-р Хелмут Коло, който ни запозна с историята на храма и съградената към него крипта на фамилията Сакс-Кобург-Гота-Кохари, в която почиват тленните останки на цар Фердинанд и неговите родители. RC-Yambol in Coburg (2)На последвалата официална церемония в криптата, българската делегация положи венец с възпоменателен надпис пред саркофага на цар Фердинанд I в знак на признателност към неговите заслуги за обявяването на България за суверенно царство, равноправно по силата на своите исторически корени на останалите европейски държави. Церемонията се проведе в присъствието на принц Андреас Сакс-Кобург-Готски, глава на Сакс-Кобург-Готското херцогско семейство, на ротарианците от Кобург, Макс Байерсдорф (Президент номини 2020/21), проф. д-р Герхард Линднер (Паст-президент), д-р Луис фон Хорст (Паст-президент), Райнер Райзенвебер (Паст-президент), както и на представители на местната власт и пресата. Непреходната значимост на честваното събитие и ролята на българския владетел бяха подчертани в словото на Президента на клуба Ирина Христова, която изрази общото убеждение, че паметта на потомците ще бъде винаги жива за делата, които ни определят като народ и по принцип не подлежат на тленност и забвение.

Memoirs of Prince Andreas-inscriptionЦеремониалното честване продължи в Двореца Бюрглас, който е бил резиденция на цар Фердинанд до неговата кончина. В двореца представителните делегации на българските и германски ротарианци отново положиха венец в чест на 110-та годишнина от Независимостта на България и в памет на 70-та годишнина от смъртта на българския владетел. Домакин на честването беше г-н Томас Новак, трети кмет на град Кобург, който запозна присъстващите с историята на двореца и в частност с периода, в който тук е пребивавал цар Фердинанд. Той изказа своето удовлетворение от присъствието на българската делегация и акцентира, че положеният знак на почит към миналото точно пред залата, в която се сключват гражданските бракове в Кобург е символичен залог за бъдещето на приятелските чувства, които свързват нашите народи.

Тържествата в Кобург продължиха с официална вечеря в ресторанта на хотел „Голденер Анкер”, на която Ротари клуб-Ямбол беше символичен домакин и имаше удоволствито да посрещне приятелите от Ротари клуб- Кобург. Особена чест за всички беше присъствието и на принц Андреас Сакс-Кобург-Готски, който подари на Ротари клуб-Ямбол мемоарно- The Duke-inscriptionисторически трудове с негово посвещение и автограф. В приветствените слова на ротарианците от двете страни беше изтъкнато взаимното удовлетворение от осъществяването на тази среща по толкова знаменателен за българския народ повод, както и увереността, че бъдещите ни контакти ще бъдат насочени към задълбочаване на приятелските връзки и развитие на сътрудничеството в полза на нашите съграждани. В последвалата неформална дискусия имахме възможност да се запознаем с дългата 60-годишна история на Ротари клуб-Кобург и богатия им опит в осъществяването на локални и международни проекти, както и от своя страна да представим ретроспекция на дейността си и постигнатите резултати през последните 20 години. Германските ни приятели посрещнаха с подчертан интерес и презентацията на историческите и културни забележителности на Ямбол и региона, и с искрена благодарност приеха поканата ни за гостуване в България.

д-р Красимир Пенчев

Паст-президент 2015/16

About the Author :

Leave a reply