Ротари клуб – Ямбол награди будителите Йорданка Чапърова и Димитър Бечев

DSC08331Точно в Деня на народните будители – 1 ноември, Ротари клуб – Ямбол спази традицията си и награди изявени педагози и творци. Тази година носители на наградата на Ротари клуб за Деня на народните будители бяха учителката по биология Йорданка Чапърова, която повече от 30 години е работила в образцово училище „Данчето и Митошка”, и литературният критик и директор на Регионалната библиотека „Георги С. Раковски” Димитър Бечев.

На специална церемония в хотел „Диана палас” наградите бяха връчени от тазгодишния президент на Ротари клуб Христо Христов.

DSC08352„В живота си никога не бях се надявал на толкова мил комплимент”, с този цитат на Христо Смирненски Димитър Бечев илюстрира изненадата си, че получава наградата. Той скромно заяви,че тази награда не е за това, че повече от 40 години е част от литературния и културен живот на Ямбол, а по-скоро е справедливо признание на дългогодишното сътрудничество на Ротари клуб – Ямбол с Регионалната библиотека.

DSC08368В тази връзка Димитър Бечев припомни, че часовникът на фасадата на библиотеката е първото дарение на Ротари клуб за града и благодари и за дарението за 50-годишния юбилей на библиотеката – нова масивна входна врата. В края на благодарствената си реч Димитър Бечев цитира Питагор, който казва, че две неща правят човека богоподобен – работатав полза на обществото и правдивостта, и изрази увереността си, че това са и устоите, върху които се гради дейността на Ротари клуб – Ямбол.  Димитър Бечев подари на Ротари клуб своите книги, а те му дариха за библиотеката пет книги от Историческата хроника за техния 20-годишен юбилей.

DSC08393Учителката Йорданка Чапърова не скри, че е трогната от наградата и сподели, че 1 ноември е двоен празник за нея. Тя разказа как майка й до 100-годишнината си е споменавала любимата си учителка и си спомни за началото на  професионалния й път, когато е е работила в Ханово, как един от най-уважаваните възрастни хора в селото дядо Иван винаги ставал на крака, свалял калпака си и я поздравявал, а на въпроса защо го прави отговорил: „Чедо, свещеникът затваря очите ни, а даскалът ги отваря”.

„Ако в днешно време има повече такива дядо Ивановци, които да тачат и ценят учителската професия и такива като моята майка, които 100 години пазят спомена за учителката си, смятам, че обичта ще бъде заслужена”, каза Йорданка Чапърова и заключи: „Нека да ги има!”.

DSC08404Йорданка Чапърова разказа и за своя дядо -Ради Иванов Колесов, който е нашият ямболски будител, но не е толкова известен с делото си, колкото Апостола, например, и изрази позицията си, че трябва да да знаем, да пазим спомена и да почитаме паметта на будителите на българския дух.

Накрая тя се обърна към ротарианците като им пожела здраве, както тя го има, щастие, каквото й дават нейните деца и внуци и любов, каквато й дават нейните ученици.

Ротари клуб – Ямбол награди и двама изявени ученици от Математическа гимназия – Даниел Данаилов и Антъни Господинов, които са успели да завоюват призови места на национални и международни състезания по математика и информатика.

DSC08336 DSC08347 DSC08359 DSC08379 DSC08412 DSC08415 DSC08417 DSC08421

Диана Иванова

About the Author :