Ротари клуб поставя пречистващи филтри на питейната вода в детски градини в Ямбол и „Тунджа“

zdravnite-vlasti-vodata-v-kurorta-rusalka-veche-stava-za-piene_7738Пречиствателни съоръжения на питейната вода в 25 групи в детски градини в Ямбол и 5 в община „Тунджа“ поставят от Ротари клуб-Ямбол по техен проект наречен „Чиста вода за здравословно детство“. Това съобщиха председателят на Ротари клуб-Ямбол Петър Карамарков и Валерий Александров. В тунджанските детски градини филтри са поставени в заведенията в Кабиле, Кукорево и Хаджи Димитрово.

Филтърната система е за тип фонтанка и пречиства само към питейната вода. Пречистването водата в три фази: първо от евентуални груби примеси като ръжда и пясък; гранули от активен въглен SAM_0072-пречистват остатъчни хлор за приятен вкус на водата и при третия етап на филтъра водата преминава през мембранни влакна. Филтърът не премахва естествените минерали като калций и магнезий.

Средствата са набрани по време на коледния бал на организацията. От инициативата се ползват 1 500 деца в Ямбол и 150 в община „Тунджа“. Ако догодина Ротари клуб-Ямбол набере достатъчно средства, ще продължи инициативата в останалите детски градини в „Тунджа“. Ако не, общинският кмет Георги Георгиев заяви, че общината ще довърши започнатото със собствени средства. Общият брой на децата в тунджанските детски градини е около 500.

Подобни филтри са поставени на питейната вода в Балчик, същата инициатива ще започва и Ротари клуб в Сливен.

SAM_0074-

About the Author :

Leave a reply