Ротарианци дариха на ямболската болница кислородни концентратори

Ямбол, 14.01.2021 г.

Ротари клуб София Триадица съвместно с Ротари клуб Ямбол и Лайънс клуб София Капитал дариха два кислородни концентратора в МБАЛ “Св. Пантелеймон – Ямбол”. Директорът на болницата в Ямбол д-р Димитър Рунков благодари на представителите на трите клуба и поясни, че дарението е направено в момент, в който болницата е имала спешна необходимост точно от такъв вид апарати.

„Естеството на апаратурата и функцията е свързано с безпрепятственото използване на кислород от пациенти и независимостта на тази кислородна консумация от болничната централна аспирационна кислородна система“, допълни д-р Рунков и обясни, че тези апарати ще бъдат от полза, когато на пациентите се налага да се отделят от леглото и от връзката им с кислородната система на болницата, от което те изпитват панически страх и ужас. Благодарение на тези апарати те ще получават 93 % наситен кислород. Концентраторите са с вместимост 5 л, което осигурява работен режим от 7-8 часа. Д-р Рунков поясни, че единият от апаратите ще бъде предоставен на реанимация, а другият ще помага в линейката, която транспортира пациенти до университетски болници, като съвременен заместител на кислородната бутилка.

Настоящата епидемиологична обстановка, както и функционалността на кислородните концентратори предполагат планиране и на следващи етапи и надграждане на проекта, иницииран от Ротари клуб София Триадица, съобщават от ротарианския клуб.

Електронно контролираният кислороден концентратор отделя кислорода от атмосферния въздух и снабдява пациента с високо концентриран кислород, чрез носна канюла или назална маска. Кислородният концентратор произвежда необходимия медицински кислород на място в дома или болничната стая и този кислород е готов за употреба от пациента. Не е необходимо към него да се закача бутилка с кислород, концентраторът сам си го произвежда. Концентраторът се използва от пациенти с различни белодробни заболявания, а не само от пациенти с усложнения след Ковид  инфекция.

Това е второ дарение на такива кислородни концентратори за Ротари клуб София Триадица, които само преди седмица дариха такива апарати на белодробното отделение на болницата в Перник.

About the Author :

Leave a reply