Росица Бакалова и „Време за Апостоли“

DSC03827С изпълнение на цигулка от Красимира Султанова и Тина Бохоницка започна вечерта, посветена на книгата на Росица Бакалова “Време за Апостоли” в Синия салон на “Съгласие”. Сред гостите на събитието бяха народният представител Петър Кънев, проф. Иво Христов, писателят Любомир Котев, зам.-кметът на община „Тунджа“ Станчо Ставрев, директорът на Езиковата гимназия, където поетесата преподава – Йордан Милков, бизнесменът Валентин Ревански и др.

DSC03901Стихосбирката на Росица Бакалова беше представена от д-р Иван Габеров – автор на над 15 книги, поет, член на Съюза на българските писатели. Той започна оригинално – сподели, че първото му съприкосновение със страниците на “Време за Апостоли” оставило у него усещането, че е отворил ръкописа на Войнич – книга, написана вероятно през 15 в. от неизвестен автор, на неизвестен език, с неизвестна азбука.

DSC03913За това допринесли и илюстрациите, дело на художник Александър Александров. У него останало впечатлението за нужда от код, за транскрипция на този текст. А после възникнали и представи за шифровано военно комюнике. За това спомогнало натрапчивото повтаряне на думи като “белези”, “рани”, “оцеляване”, превзема”… Габеров подчерта, че става дума за една мъжка поезия, написана от твърдата, воюваща жена – без превземки, без женски метафори, без сълзливо чувство. Защото битката е самотна. Тя е в съпротивата срещу злото в добрата човешка природа.

DSC03910Чудесното музикално изпълнение на Вили Русева допълни емоционално вечерта, след което микрофонът бе в ръцете на художника Александър Александров, оформил книгата. Той припомни отдавнашното им, повече от 25-годишно познанство, когато Росица Бакалова е направила своите първи стъпки в поезията и си е личало, че това е нейната орис. Лятото на миналата година тя му предложила да се заеме с оформлението на книгата. Спрял вниманието си на един нов вид изкуство, популярен в интернет –  т. нар. мотиватори, които подтикват към позитивни размисли с помощта на фотографията и новите технологии. Умишлено избрал такива мотиватори, които изобразяват алкохолни коктейли и цветя под микроскоп, „тъй като самата поезия на Росица е много еуфорична и цветна и смятам, че тия композиции напълно отговарят на нейната душевност и взаимоотношенията й със света…“

DSC03960Редакторът на първата книга на Росица Бакалова – Любомир Котев, сподели, че преди години поезията й го е впечатлила, защото е носела патоса на Багряна. Поезията й е автентична, много женска, истинска, витална и рационална по един особен начин – рационална чрез женското съпреживяване, характеризира я той. Това са едни автентични женски чувства, които осмислят не толкова битието, но и мястото на човека, на нейния лиричен герой. По свой характерен начин в поезията си тя решава оня класически за екзистенциалистите проблем – Аз и другите, къде е моето място в този объркан, сложен, противоречив и страшен свят като личност, като социална единица и като жена, която страда, чувства, съпреживява. Това е най-истинския път към поезията, най-продуктивната нагласа, коментира Любомир Котев.

DSC04031Росица Бакалова разказа 10-годишната предистория на книгата и приносът на Петър Кънев за излизането й на бял свят. Тя посочи и разликата между другите й две книги и тази – научила е нещо много важно за начина, по който човек трябва да обича: любовта е да направиш място за друг човек вътре в себе си, а това е много дълбоко и болезнено. „Поколение наред израсна с представата, че любовта е щастие, еуфория, удобство, а любовта е да направиш място за другия в себе си и много често да ти е неудобно, но да не искаш да го извадиш от себе си, защото осъзнаваш, че тази празнота боли повече от неудобството“, бе мъдростта, постигната от Роси Бакалова.

DSC04042В книгата има и социални стихове. Не може да заявяваш претенцията, че си интелектуалец, ако не си способен да го обичаш народа си такъв, какъвто е. Когато си наясно от кой народ и културен код си част, ти да не останеш безразличен към страданията на хората – затова има социални стихотворения, бе нейното обяснение.

На финала поетесата прочете свои стихотворения – не много на брой, но затова пък достатъчно приковаващи емоционално и интелектуално.

DSC03847 DSC04050DSC04081 DSC04093 DSC04096DSC04102 DSC04126 DSC04141 DSC04158 DSC04194 DSC04218 DSC04227

Светлана Чамова

 

About the Author :

1 Comment to “Росица Бакалова и „Време за Апостоли“”
  • Ана Иванова
    March 16, 2019 - Reply

    Абе каква поетеса е тази? Та тя още пише с правописни грешки! Тръгнала байраци да развява, а учителската си дейност неглижира. Срамна работа!

Leave a reply