Росица Бакалова в НЧ „Зора-1945“

P1310122В поредицата  „Жени-творци“  читалище „Зора“ представи на своята публика Росица Бакалова – поетеса, публицист, журналист, преподавател…

Талантът на Роси е поощряван още в детска възраст от Стефан Чирпанлиев и Георги Братанов.  Когато е на 16 години момичето посещава кръжок по журналистика, ръководен от Весела Караманова и Тодор Памуков.

Младата поетеса завършва ПГ „Васил Левски“, естествено литературна паралелка.

P1310124Първата ѝ стихосбирка е издадена, когато Роси е на 20 години, с  редактор  Любомир Котев, а илюстрациите са на Цветан Казанджиев.

Дебютната стихосбирка на Роси се казва „Страх от разсъмване“. Росица пише искрено за любов, страст, пътуване към себе си. Стиховете ѝ са тъжни, весели, философски, безсрамно знаещи, талантливи… Изумително е, че такива въздействащи стихове като „Сътворение“, „Иконите“, „Автобиографично“, „Змейова сватба“ са писани от толкова младо момиче.

Втората стихосбирка – „Безпощадно лично“  се появява след повече от десетилетие  и тук Роси е много по-зряла като творец, а стиховете ѝ все така стойностни. Темите са повече, краските са сгъстени. Усеща се повече тъга и болка. Хубаво е, че някои от най-силните стихове от първата се появяват и във втората стихосбирка.

Росица пише стегнато, лаконично, на моменти дори сурово… Тя категорично е извън клишето.

За предстоящата стихосбирка – „Време за апостоли“,  говори редактора ѝ – журналистът Валентин Вълчев. Той сподели, че не е почитател на поетичното изкуство, но е почитател на написаното от Росица Бакалова.

Роси като публицист представи журналистът Борислав Ненов.

Нестандартно, както може да се очаква от нея, за живота и творчеството си, за приятелите и любимите неща, за преподаването и контакта с младите хора, за които си поел отговорност – емоционално и съзнателно, Роси ни разказа и обрисува със снимки.

Благодарим ти, Роси, за това, че беше с нас, беше истинска, беше Ти!

 

About the Author :