Ромски лидер води листата на ДПС в Ямбол

Ilia-Iliev_DROMПредседателят на ромската партия ДРОМ Илия Илиев е водачът на листата на ДПС за парламентарните избори в Ямболския район.
Това е голям шамар за местното ръководство на Движението за права и свободи, оглавявано от Ерол Юмеров. Трудно ще преглътне разпореждането на Ахмед Доган вероятно и лидерът на младежката организация на ДПС в Ямбол Юсеин Хасанов.
На предните избори ямболските тузове пак имаха горчилка, тогава начело на листата бе поставен Радослав Ревански, който живее в Благоевградския регион. За известно време преди години пък начело на ДПС край Тунджа бе Николай Ганев, който стана и общински съветник от партията на Сокола.
Това на практика е оценка слаб за хората от турския етнос в Ямбол. На тях, след спускането от София на боса на ромската партия ДРОМ Илия Илиев, им остават трохите – да подредят кои ще бъдат след 38-годишния водач на листата.
Илия Илиев, който ще се опита да постигне по-солиден резултат в Ямболския избирателен район, през 2007 г. игра с ГЕРБ и така постигна място в столичния общински съвет.
След това лидерът на ДРОМ обаче се раздели с герберите, за да влезе сега в Сараите на Доган.
В Ямбол циганите и турците трудно се спогаждат и на местните избори винаги са в различни листи. При парламентарния вот пък зад „Хулиганската барака” шетат доста емисари и гласовете на ромите особено, отиват при силните на деня.
„Спускането на Илия Илиев за водач на ямболската листа на ДПС е подигравка с нас”, каза пред „Делник” член на ръководството на партията на Сокола. Публично обаче едва ли ще има отпор, тъй като почти всички от недоволните, по един или друг начин, зависят от Доган.

About the Author :