Ромският празник в община Болярово – весел и колоритен

IMG_9499Международният ден на ромите – 8 април- е дата, която се отбелязва редовно в община Болярово. Тачен и почитан празник е, защото тук хората никога не са били делени на етноси, нито по друг признак, всички живеят, учат, работят и празнуват заедно. Това е било винаги едно от нещата, на които се е държало не само на ниво общинско ръководство, но и като цяло е факт във взаимоотношенията между жителите на общината.

В общинския център празникът бе особено забавен и колоритен. Бе организиран и уважен от цялото общинско ръководство: кметът на общината Христо Христов, заместник-кметът Нина Терзиева, секретарят Мария Чанева. С присъствието си уважи събитието и председателя на Общински съвет-Болярово Атанас Дженков.

IMG_9471Водещият – Кольо Пехливанов (главен експерт „Хуманитарни дейности“), представи гостите и приветства всички роми с техния празник, включително и на техния език! След това даде думата на кмета на общината, който сподели колко се радва да е сред тях и днес. Ромите са част от нашия живот, заедно живеем, работим и се веселим, подчерта общинският кмет. Винаги се е търсело начин да им се помага – да им се дава работа, да се подпомагат, да се осигуряват нормален живот на децата им (обучението – училище и детска градина, храна, превоз – всичко е поето от общината). Господин Христов поднесе сувенири на всички ромски представители, навършващи кръгла годишнина праз настоящата година. Всички наградени се хванаха на едно право българско хоро.

IMG_9628Друга изненада за всички присъстващи бе ромския танц в изпълнение на техните деца – колоритните и красиви танцьорки, в разноцветни костюми, раздвижиха атмосферата и предизвикаха заслужени аплодисменти за красотата и таланта си! Прекрасните Йорданка, Емилия, Сияна и Алисия получиха заслужени награди от председателя на Общински съвет – Болярово Атанас Дженков. Господин Дженков също използва случая да отправи своите пожелания към празнуващите и да им пожелае да са винаги здрави и още дълго да празнуват по много поводи заедно.

След артистичното им изпълнение бе ред на друга изненада за публиката – водещият обяви участниците, които с красота, качества и талант ще се борят за приза „Мис Ромка“ и „Мистър Ром“. Петима младежа и шест девойки се явиха на кастинга: Величко Божанов Величков, Георги Иванов Михайлов, Даниел Асенов Иванов, Емил Иванов Михайлов, Асен Гинков Асенов от младежите и Сийка Илиева Желязкова, Михаела Минчева Иванова, Пламена Гошева Иванова, Донка Василева Иванова, Катя Гочева Иванова и Катя Господинова Георгиева от девойките.

IMG_9632Пред избраното жури от публиката: Георги Иванов, Христо Демирев и Величка Минкова, участниците дефилираха, танцуваха, отговаряха на въпроси и демонстрираха умения и артистичност. Труден бе изборът, защото всички деца бяха прекрасни. Много оспорвана бе надпреварата и след няколко допълнителни кръга участниците бяха наградени. Лентите и призовете на момчетата бяха връчени от заместник-кмета Нина Терзиева. Трети при мъжете остана Георги Михайлов. Второто място бе за Емил Михайлов. А призът „Мистър Ром“ абсолютно заслужено получи Величко Величков. При девойките третото място бе за прекрасната Пламена Иванова, второто място грабна фината Михаела Иванова, а короната постави общинския кмет на главата на Сийка Желязкова, която стана „Мис Ромка“ за 2019 година след оспорваната надпревара.

С много танци, песни и поздрави продължи тържеството. Малката Йоана поздрави присъстващите представители на общинското ръководство и специално кмета господин Христов с изпълнение на народна песен. Представителят на ромите – Асен Иванов, също не пропусна да пожелае на своите близки и приятели да са винаги здрави, все така усмихнати и да продължат да се събират по хубави поводи.

Вълнуващ и изпълнен с много положителни емоции бе и празникът в село Стефан Караджово. Новоназначеният кмет Митко Димитров отправи поздрав към жителите на селото от ромски произход, които уважиха поканата му за празника в тази топла пролетна вечер. Сред тях, както винаги, бе и младата Галина Канева, представител на читалището и деен участник в организацията на всички събития. Празникът честити и общинският кмет Христо Христов, който също сподели празника им и заяви колко се радва да е част от това весело тържество. Винаги е намиран начин да бъде откликвано на техните проблеми и да им се помага, никога не са делени по етнос, религия и други признаци, подчерта г-н Христов. А пролетният дългоочакван дъжд той определи като добър знак – не само защото те са добри хора, а и за селото и региона, които се препитават основно със земеделие. После поведе първото хоро и пожела весела празнична нощ на караджовските усмихнати и мили роми.

Своя празник по традиция отбелязаха и поповските роми. Кметът на селото Ангел Апостолов отправи своя поздрав към тях, от свое име и от името на общинското ръководство и им пожела да са винаги така усмихнати, весели и дейни. Читалищният секретар Стоянка Джевизова също поздрави своите съселяни и се погрижи за тяхното добро настроение през целия празничен ден. Защото те го заслужават и НЧ „Н. Й. Вапцаров“ – село Попово винаги е разчитало на голяма част от самодейците от ромски произход – талантливи музиканти, певици, танцьори. Весел и незабравим остана и техният празник, а за в бъдеще си пожелаха да се събират винаги така по хубави поводи!

Желаем им го и ние! Дано!

IMG_9468 IMG_9479 IMG_9539 IMG_9629 IMG_9630 IMG_9631

 

About the Author :