“Ромбана” се готви за фестивал

rombanaДецата от фолклорен  ансамбъл „Ромбана” към читалище „Съгласие”- Ямбол  се готвят за осмото издание на летния фестивал „Жреци на музите” в община Царево. И тази година хореографите Мая и Румен Тодорови заминават за морето с нови танци и перфектна хореография, които превърнаха през годините ямболския ансамбъл в особено атрактивна част от фестивала.

От 20 до 30 август Международният младежки фестивал на изкуствата „Жреци на музите” отново ще превърне община Царево   в център на младежката култура. Тази година фестивалът гордо отбелязва своето осмо издание и ще предложи на публиката по Южното Черноморие незабравими мигове с младите таланти на България и гостите от чужбина.

Фестивалът се организира от сдружение „Темп арт” и Община Царево. Своята подкрепа за арт-форума изрази и  Българската асоциация на аматьорските театри, както и много творчески сдружения и организации. Медийни партньори на събитието са Българско Национално радио  и сайтът Dobrinite-news.

Организаторите очакват около 350 участници от цяла България. Отново ще бъде спазено обещанието на морските сцени да бъдат представени всички видове изкуства – театър, кино, изобразително изкуство, фотография, балет, народни танци, солови и групови музикални изпълнения.

И тази година фестивалът отново няма да има състезателен характер, а ще даде  възможност на всеки участник или група да демонстрира талант, без каквито и дае притесненния за призови места и съревнование. Организаторите са оставили преценката в ръцете на публиката по Южното Черноморие, която вече осма година оценя подобващо, с бурни аплодисменти,  бъдещите артисти на България –  младите жреци на музите.

Фестивалът  запазва своята „пътуваща” форма – той няма да се ограничи върху една, а ще се проведе  на  цели 6  сцени – Царево, Китен, Лозенец, Ваканционно селище „Лозенец”, Ахтопол, Синеморец. Така жителите и гостите на всяко от тези прекрасни кътчета на България, ще имат възможността да видят и чуят изпълненията на участниците, защото фестивалът идва при тях в буквалния смисъл на израза. В рамките на арт-събитието, всяка вечер под открито небе ще се проведат концерти, спектакли, пърформанси, презентации и хепънинги, фото и арт изложби.

Част от изненнадите на това, пето юбилейно издание са рок маратон на 23 август в Царево, джаз на свечеряване на 25 август отново в Царево и няколко театрални вечери под звездното небе на Лозенец.

Осмото издание на „Жреци на музите” е доказателство за това, че изкуство в България може да има, че самодейността и младите таланти не са забравени, че всеки млад артист заслужава своята среща с публиката, а българската публика има нужда от чистото младежко изкуство. Организаторите са убедени,че въпреки свирепата икономическа криза в страната ни, когато се закриват и сливат  театри и оперни състви,  когато културата и изкуството, особено във вида на младежките самодейни формации, съвсем не е приоритет на държавата, младите хора на България трябва да оцелеят духовно. Така, благодарение на техните почти донкихотовски усилия, както и на непресъхващия ентусизъм на стотиците даровити деца, фестивалът „Жреци на музите” се утвърди като значимо събитие на културната карта не само на България, но и в европейски мащаб.

About the Author :