“Родопските шарки” на Цончо Балканджиев

DSC02983Ямбол, 24.02.2018 г.

Фото изложбата „Родопски шарки“ на Цончо Балканджиев бе открита вчера в Художествена галерия „Жорж Папазов“ в Ямбол. Сред гостите бяха и членове на журито на международния фотоконкурса „Кукерландия“. „Ден преди конкурса ХГ „Ж. Папазов“ и Сдружението на фотографите в Ямбол утвърждава традицията да представя фотограф с особен принос в развитието на фотографията в България. Тази година това е Цончо Балканджиев“ – така презентира госта домакинът – директорът на галерията Петко Йорданов. „Не е необходимо човек да е професионален фотограф, за да разбере, че става дума за висок професионализъм“, бяха думите на художника за наредените фотографии. Той обърна внимание на високия хоризонт, чистотата, категоричността, пленяващата многоплановост – все неща, които правят изложбата прекрасна.

DSC02993Цончо Балканджиев бе представен от Стоян Стоянов, председател на фотографското сдружение в Ямбол. Преди това Стоянов поясни, че идеята на организаторите за традиционното наличие на фотографска изложба, съпътстваща конкурсната „Кукерландия“, е в нея да бъдат представени членове на журито, утвърдени автори. Така публиката ще може да види няколко изложби, които да се превърнат в празник на фотографията в Ямбол. Той отбеляза, че фотографията на Цончо Балканджиев е по-специална и особена, защото той не харесва работата с компютъра и фотошопът му е чужд.

Христо Свинаров от Ямбол – фотограф, който работи по темата пейзаж, сподели че Цончо Балканджиев е един от неговите идоли, той е една от причините да се насочи към пейзажа. Той е DSC02977фотограф-художник – титла, която носи заради способностите си и художествените качества на своите снимки. „Творчеството му е много разпознаваемо. То е ценно, защото е истинско“, каза Свинаров. За хората, които са далеч от фотографията, той разказа, че пейзажистите стават рано, лягат късно или изобщо не лягат, излизат, когато времето е лошо и цялото това нещо го правят за един момент, който трае от секунди до минути. “Изглежда лесно, като видиш снимките на куп, но това е къртовски труд и безсъници. Човек да се придържа към този живот е истинско геройство“, бяха думите му.

Самият Цончо Балканджиев разказа, че за пръв път е посетил  Родопите през 1984 г.  “От тогава досега не мога да кажа колко пъти съм бил там. Удоволствието да направя кадър, който на мен ми харесва, DSC02984е огромно”, сподели фотографът. Показаните снимки са правени от 2012 г. до есента на миналата година.

Цончо Балканджиев е роден през 1953 г. в Павликени. Сериозните си занимания с  фотография започва през 1977 г. През 2013 г. получава престижното звание артист на FIAP (AFIAP). Участник е в над 30 световни салона под егидата на FIAP – в Германия, Полша, Русия, Франция, Италия, Турция.

„Родопски шарки“ е 15-та му самостоятелна изложба. Фотографиите са истински картинни пейзажи, който показват уникалността на природата във всичките й сезони и неповторимото човешко присъствие сред нея.

DSC02972 DSC02973 DSC02974 DSC02979 DSC02982 DSC02994 DSC02997 DSC02998

 

About the Author :