Родопската приказка на боляровските туристи

IMGP1816-Месец след настъпването на пролетта, дейната председателка на Пенсионерски клуб – Болярово Елена Николова, организира поредната екскурзия, по маршрут, избран от членовете на пенсионерския клуб, а именно в Родопите.

Екскурзията, наречена „Родопска приказка“ се осъществи отново чрез ямболската  туристическа агенция „Валерос Холидей“. Маршрутът бе разработен от любимата и вече позната на всички екскурзианти – Валя Рангелова – екскурзовод и мениджър на фирмата.

Освен членове на пенсионерския клуб, сред желаещите да посетят Родопите, имаше и млади хора, дори деца. И както винаги, беше весело, интересно и забавно за всички.

1В първия ден от двудневната екскурзия, боляровци посетиха Златоград. Валя Рангелова им разказа за местата, които са интересни за разглеждане, историческите факти, както и  легендите, свързани с тях. Освен посещението в Етнографския комплекс в Златоград, църквата „Успение Богородично“ (най-старата в Родопите, построена през 1834 г.) и сградата на най-старата поща в България, екскурзиантите имаха възможност да посетят и музея на Делю хайдутин, отворил врати за посетители за първи път в този ден. Не пропуснаха, разбира се, да опитат и прочутото въртяно кафе, прясно сварено на пясък.

След Златоград се отправиха към тракийското светилище „Татул“, датиращо от края на V и началото на IV хилядолетие преди Христа. Там те изслушаха местния екскурзовод, разказал им за скалния масив с пресечена пирамида на върха, както и това че комплексът се състои от два саркофага четириъгълно легло за главния олтар и триметров кладенец.

18Вечерта, в ресторанта на хотел „Кърджали“, туристите имаха специална програма, осигурена от „Валерос“, дисководещ и   танцово състезание, като най-добрите получиха награди.

На следващата сутрин, екскурзиантите посетиха кърджалийския манастир „Успение Богородично“, изграден и стопанисван от отец Боян Саръев. В манастира се съхранява частица от кръста Господен, открита при разкопки на архиепископска църква в Перперикон от археолога проф. Николай Овчаров.

Разбира се, посетиха и Перперикон, изкачвайки се до върха. Изслушаха беседа и имаха възможност за снимки. Археологическият комплекс Перперикон е разположен в Източните Родопи, на скален връх с надморска височина 470 метра IMGP1773-и заема площ от 12 кв. км. Включен е в стоте национални туристически обекта. Според много от изследователите това именно е светилището та Орфей. След Перперикон, боляровските туристи имаха възможност да видят уникалния скален феномен Каменните гъби при село Бели пласт.

Крайна спирка, преди завръщането, бе град Хасково. Там туристите посетиха най-високата статуя в света на Пресвета Дева Мария с Младенеца и 30 метровата камбанария на храма там.

Завърнаха се удовлетворени и щастливи, в очакване на новите дестинации. Специални благодарности отправят всички към Валя Рангелова и шофьора Митко Димитров и очакват да са пак заедно скоро, на път към ново приключение!

IMGP1833

About the Author :

Leave a reply