Родолюбива традиция продължава да доказва, че България е над всичко

40031615_10216147240490030_8141976933320622080_nНа 25 август 2018 година бе спазена традицията за провеждане на  знаковия единадесети общински патриотичен народен събор в красивата местност „Белянката” край село Иглика, община Болярово. Стотици хора от близо и далече пристигнаха в този райски кът, за да си подарят ден за празнично безгрижие край ледената вода на чешмата и зеленината на горите наоколо.

40031651_10216147219449504_7394476654711537664_nИ тази година имаше нови неща, които да зарадват хората, поредния принос на родолюбивия българин, емигрирал преди много години, родом от село Иглика – бай Димитър Терзиев – Американеца. Тази година не можа лично да присъства, което се случва за втори път през всички тези години, но духом бе с множеството гости, уважили празника му. Догодина, когато навършва деветдесет години, той непременно ще бъде тук, когато всичко ще е особено грандиозно като събитие.

40040319_10216147223049594_7275578916142579712_nГостите тази година бяха посрещани от дъщерята на Американеца Диана и съпругът й Димитър, облечени в народни носии, както традиционно се облича и самият Димитър Терзиев ежегодно на събора. На всеки от пристигналите, те даваха лента с триколоьра на българското знаме, за да го носи със себе си в този ден.

 

40044425_10216147219929516_4216252665862029312_nСъборът откри общинският кмет Христо Христов, редом с Диана и Димитър, председателят на Общински съвет – Болярово, кметският наместник на Ситово и Иглика Станка Табурова, представители на Църковното настоятелство, спонсори, гости. Господин Христов сподели, че сутринта по телефона му се е обадил бай Димитър с поздрави и заръки и предаде думите му на всички, убеден, че духом е с множеството гости днес.

IMG_4757Диана, дъщерята, на която ще се предаде традицията, също сподели развълнувана колко е щастлива да е тук днес, като домакиня, не скри вълнението си и гордостта си,че баща й е работил толкова години далече от родния край, за да се върне и допринесе с нещо за него, да създаде това прекрасно място, събора и да увековечи това с девиза си: „България над всичко!“

 

IMG_4828Прозвуча, разбира се и химнът на Странджа – „Ясен месец“, с който ежегодно се открива този събор, изпълнението бе на оркестър „Комити“ – град Бургас, съвместно с общинския кмет Христо Христов. Оркестърът, който и тази година се грижеше за доброто настроение на всички гости, изпълняваше всички желания, които бай Димитър бе написал като поръки – на първо място химнът на българските емигранти – „Я кажи ми, блаче ле бяло“ и много други български патриотични песни, всяка от които поздрав за някого, специално от него: за общинския кмет, за дъщерята и зетя, за близките, за майстор Теньо.

Нова паметна плоча, отново по идея на бай Димитър – на организаторите на Илинденско-Преображенското въстание, бе осветена от отец Димитър Ингов. Това е поредният патриотичен знак на почит от бай Димитър към героите, воювали за родината.

Имаше и други нови неща – красиви дървени беседки са поредната идея на бай Димитър, осъществена от майсторът със златни ръце Теньо. Ще има и още беседки и нови допълнения на това красиво райско място. Преди единадесет години е сложено начало на нещо чудесно от Димитър Терзиев, с подкрепата на общината през годините се е подобрявало и ежегодно се допълва с нещо ново. Едно кътче, символ на българщината, както го определи общинският кмет Христо Христов.

Той поведе първото хоро, отново по желание и поръчение на бай Димитър. Виеше се хоро след хоро, поздрав след поздрав до късния следобед, чак до вечерта, когато поредната изненада за гостите бе още една българска традиция – нестинарски танци и хора.

Гости от близо и далеч, родом от селото, общински съветници, кметове и кметски наместници, дарители и близки на Американеца, се веселиха от сърце през целия ден, танцуваха, пяха и споделяха спомени от отминали събори, горди,че познават родолюбеца, дал начало на всичко това – Димитър Терзиев. С вълнение и гордост говори и племенницата на бай Димитър, от името на всички роднини и близки приятели, правейки кратко обобщение на живота и делата му, винаги в полза на родината.

И тази година, този невероятен празник стана фаст, благодарение на щедростта на родолюбивите дарители, на които се изказва сърдечна благодарност. А именно: община Болярово, Димитър Терзиев (село Иглика), Тоньо Георгиев (село Иглика), Димо Димов (село Ситово), «Сакарела ООД» – град Ямбол, мандра «Арачиеви» ООД – с. Кирилово, адвокатска кантора «Жана Табурова» (град Ямбол), стоян Проданов (град Ямбол), «Гери транс» ООД – ГРАД Ямбол (представлявана от Емил Тончев), Георги Ставрев (село Иглика), Георги Колев Тончев (село Ситово), Димитрина Трендафилова (село Ситово), , Тончо Колев Тончев (село Ситово). Организаторите изказват горещи благодарности за щедростта и благородството на всички тях!

Някаква магия има в този райски кът, където всяко послание е за родолюбие! Именно думите на гордата прекрасна българка – дъщерята на Димитър Терзиев Диана, звучаха като послание към всички, като обричане за патриотизъм и вяра! Тя сподели с треперещ глас, че баща й е едно обикновено овчарче, което е тръгнало да преследва мечтите си и цял живот се е трудил до изнемогване. Близо петдесет години, далече от жена, дете, близки, приятели, роден край! За да се върне след толкова години, сънувал всяка нощ България и прекрасното родно село Иглика, и да създаде това кътче, с посланието «България над всичко!»

Лора Величкова

About the Author :