Родово-земляческа среща в Атолово

DSC05648За пореден път стралджанското село Атолово събра като в мил роден дом наследниците на македонски и тракийски бежанци. Същите, които в началото на миналия век изтерзани и уморени се заселват в Атолово, създават дом, раждат и отглеждат децата си. 90 години след тревожните събития, с поклон към дедите, техните внуци и правнуци за осми пореден път пристигнаха на родово-земляческата среща, организирана от Инициативен комитет в Атолово. Имаше сълзи , прегръдки, спомени. И най-често повтаряните думи бяха „род”, корен”, „вяра”.
Паметникът на благодетеля лорд Атол, дарил средства за построяване на бежанското село, благодарните атоловци и гости беше обкичен с венци и цветя. Сред възрастните бяха и немалко деца, които жадно попиваха разказите на родителите си, на баби и дядовци. За да премине легендата на селото напред във времето, съхранена все така свежа. Храмът „Св.Димитър” построен изцяло с дарения на първите жители на Атолово, отвори широко вратите си в празничния ден. Камбанният звън огласи околността. Миряните запалиха стотици свещи с молба за здраве и всеобщо благоденствие. На тържествената литургия, отслужена от отец Силвестър, представител на Сливенската митрополия, отец Йордан от Жельо войвода и отец Димитър от Стралджа, сред множеството атоловци бяха кметът на общината Митко Андонов, Атанаска Кабакова, председател на ОбС, Иван Иванов, зам.кмет, Атанаска Христова, секретар, Стефан Сотиров, кмет на Атолово, представители на Съюза на тракийските дружества и македонските организации.
За историята на преселниците от Одринска Тракия и Гръцка Македония, за неизкоренимата любов към родното място слово прочете кметът на Атолово Стефан Сотиров. С почтителност, с уважение и с преклонение той пожела да изреди имената на всички първи заселници в Атолово. Припомни най-интересните моменти на колективен труд и дарителство – силни уроци за съвременниците и мотивация за всеотдайност в делата за новия ден на Атолово.
DSC05655„Възхищавам се на организаторите от кметството и Инициативния комитет, които правят историята на родово-земляческите срещи в Атолово! Един красив празник на хората със здрав родов корен и минало, в което има много героизъм, семейни трагедии, подвизи, болка, тъга, чест и слава…И един горещ копнеж към свободата!” каза в обръщението си към присъстващите г-н Андонов. Развълнуван той сподели мислите си за бежанското съществуване, създаването на селото и последвалото развитие. Благодари за родолюбивия пример, който до днес бежанците дават на децата си. И за любовта към Атолово, която никога не пресъхва. „Нека тази родово- земляческа среща укрепи силата и енергията ни за нови и добри дела! За нашето Атолово!”, добави той.
„Вие, уважаеми тракийци, вашите деца, вашите внуци сте най-яркото доказателство за жизнеутвърждаващата сила на българщината и националното самосъзнание! Това прави празникът ви емблема на приемствеността, на родовата памет, която всички ние високо ценим и съхраняваме. Поклон пред героизма и страданието, пред търпението и съхранението на огромната любов към род и родина, поклон пред вас, пазители на нашите най-святи ценности!” се казва в поздравителния адрес на Красимир Премянов, председател на СТДБ до участниците в събора.
Тържествената програма продължи с концерт в който имаше любими и незабравими песни за родния край, имаше танци, имаше настроение. И пожелания за нови срещи на родна земя.

About the Author :