„Рисунката“ – първата за годината изложба в Арт галерия „Кирил Кръстев“

Ямбол, 22.02.2020 г.

Поредното издание на изложбата „Рисунка“ бе открита снощи, 21 февруари, в Арт галерия „Кирил Кръстев“ в Ямбол. Това е първата изложба за календарната година, която Представителството на СБХ – Ямбол организира. Въпреки некомерсиалният характер на творбите и относително малката група ямболски художници, която работи в този жанр на изобразителното изкуство, изложба „Рисунката”, като артистичен формат остана на ямболската художествена сцена вече девета година. В такъв тип изложби може да се види творческата индивидуалност на определен автор в друга светлина и това винаги предизвиква интереса и любопитството на почитателите на изобразителното изкуство. Изложбата ще продължи до 13 март.

„Рисунката е особена тема. Няма работна необходимост от нея и постепенно се превръща в екзотичен художествен жанр. Затова твърде малко художници вече посягат към нея. Целта е да се покаже процесът на изработване на една творба, а рисунката винаги се явява първо стъпало, първото проявление на идеята на художника. Обикновено тя се прави на коляно, с всякакъв материал, по всяко време“, комнетира за “Делник” Петър Тепсизов, председател на Представителството на СБХ-Ямбол. „Целта е да се маркира идеята, оттам нататък художникът да разработи онова, което му е хрумнало в даден момент. Това нещо към днешна дата започва да се губи и хоризонтът на художествен изказ по отношение на рисунката започва да се стеснява, затова относително малък брой художници работят по темата. Иначе рисунката е нещо като акустичен вариант, ехо на нещо, което е било или би трябвало да бъде, но все още не е“, допълни той. „Рисунката е и своеобразен страж, който седи на изхода и на входа на въображението на художника. Без този страж изкуството няма да бъде такова, каквото би трябвало да бъде. Затова тя е център. Някои художници неглижират този жанр. Но за определен тип колекционери все още този художествен ескиз представлява интерес“, каза още Петър Тепсизов.

В тазгодишното издание на „Рисунката“ участват: Цветан Казанджиев, Румен Малчев, Диляна Узунова, Кольо Костов, Боряна Чапърова, Таня Косева, Сотирка Драгнева, Радостина Колева, Атанас Караманов, Александрина Игнатова, Петър Тепсизов, Диана Йорданова, Мария Христова-Колева и новото попълнение в ямболската група на художниците – Иван Даскалов – творец, който идва от Стара Загора.

 

 

 

About the Author :

Leave a reply