Рибарите по Тунджа крият вота си

hp photosmart 720Опасното почти пълно съвпадение на вота за евродепутати и отново разрешения в страната риболов, изправи народът пред допълнителни терзания. Балъкчиите стояха на сухо почти месец, едва от 24 май можеха да хукнат пак по язовири и реки.

Официално разрешените в Ямболска област през времето, когато рибата хвърля хайвера си, места за улов, бяха малко и по мнението на въдичарската гилдия, непродуктивни. Тук-там някой ямболия се хвалеше, че се върнал с половин килограм червоноперка и каракуда от Гребния канал, но висял дълго, докато излъже рибата.

В изборния ден обаче атаката по река Тунджа бе мощна – още към 8 ч. доста въдичари бяха заели позиции на Съоръженията, намиращи се в близост до мебелната фабрика „Хегра Д”, някогашната „Стоян Златев”.

Тези места от десетилетия са примамка за балъкчиите и те трепетно следяха плувките или се скъсваха от хвърляне, тъй като там често се лови на „засечка”.

Опитът за анкета на репортер на „Делник” дали ще гласуват днес, срещна отчуждените погледи на въдичарите, само един промърмори, че има доста време до крайния срок.

Още по-масирано присъствие на риболовци имаше на моста преди Младежкия дом. Под него се гушеха мъжаги решили да занесат в къщи прясна плячка, вместо да дават пари за купешка риба. На Градинския мост също имаше въдици и един по-мургав ямболлия дори извади голяма каракуда, с което шашна дечурлигата и те забравиха за сладоледа си.

По-заможните любители на риболова обаче не чакаха на милостта на Тунджа, а рано-рано палнаха джиповете и заминаха за Малко Шарково или за Камчия.

Язовирите „Гаванките”, Трънково, Дражево и Могила, събраха също голяма аудитория. Те са под аренда, там кълве здраво, а ако работата нещо се заплете, може да се купят няколко кила шаран или друга риба, и мероприятието да се отчете у дома като голям удар.

Рибарите са сред българите, които са най-върлите противници на задължителното гласуване. Те винаги твърдят, че ходенето по водоемите не пречи на изборния процес, понеже са гласували много рано и чак след като са изпълнили гражданския си дълг, са тръгнали да си чешат крастата.

 

About the Author :