Решения напук

Diana1Напук на всички обществени настроения против облигационния заем от 17,6 млн. лв. кметът на Ямбол все пак е решил на всяка цена да го изтегли, независимо какво ще коства това на града и на данъкоплатците, които ще го плащат до 2030 г.

Явно той не се интересува от нищо, различно от неговото собствено мнение, но все пак е добре да се види за какъв голям кредит се касае.

От 2000 г. насам община Ямбол е теглила три пъти заем – през 2003 г. за реконструкция на улично осветление е взет заем от ОББ за около 500 000 лв., което представлява едва 3,42 % от бюджета.

През 2009 г. Георги Славов изтегли кредит от 5 млн. лв., за да плати водопровода, за който го съдиха, и този заем все още го плащаме. Тогава дългът беше 12,82 % от бюджета на общината.

Сега заемът е за 17,6 млн лв. и представлява около 35 % от стандартен бюджет на общината, който обикновено е към 50 млн. лв., а от надутия предизборен бюджет, в който влизат и заемът, и преходен остатък от миналата година за над 7 млн. лв., е 21,70 %.

Колкото и да искат да ни убедят, че този заем няма да се отрази на финансовата стабилност на общината, нека всеки сам си отговори, дали  е нормално да се тегли такъв голям заем от хора, чийто управленски мандат приключва, а ще го плащаме всички следващите 12 години.

Диана Иванова

About the Author :