Решаваме за тегленето на 17 млн. дълг на местен референдум?

DSC08064Местен референдум за тегленето на дълг от 17 млн. лв. поискаха осем общински съветници, сред които са седемте съветници от БСП и един от АБВ. Те се възползваха от правото си според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, който определя, че една пета от общинските съветници могат да инициират местен референдум.

Внесеното в Общински съвет предложение е да се проведе референдум с въпрос: „Подкрепяте ли да се поеме общински дълг от 17 млн. лв., който да се разходва през периода 2018 – 2019 г. И да се изплаща след 2 години гратисен период в продължение на 10 години – от 2020 г. до 2030 г., след провеждане на местен референдум?”. Това на практика означава, че съветниците искат да попитат хората дали тегленето на заем да стане след провеждането на местен референдум, каквато възможност предвижда и Законът за общинския дълг.

От ГЕРБ контрират, че ще се наложи провеждането на два референдума – един за това дали дългът да се тегли след референдум и втори за тегленето на самия дълг. От БСП обаче им отговарят, че ако са съгласни да се проведе референдум за дълга, може да се коригира въпросът и да се проведе само един референдум. Според тях обаче целта на ГЕРБ е дългът да се изтегли само с решение на Общинския съвет, което се взема с обикновено мнозинство.

Въпросът е обаче какво се случва след внасянето на предложението за местен референдум? За да се проведе референдум, е необходимо Общинският съвет да вземе решение за това, а след като ГЕРБ са против провеждането му и са доказали, че си имат сигурно мнозинство в Съвета, е почти предрешено какво ще се случи с това предложение. На предстоящата сесия няма да се гледа предложението за референдума, защото трябвало и кметът да внесе свое становище по него. Председателят на Общинския съвет е насрочил извънредно заседание само по тази тема на 15 ноември от 9 ч., а предложението е разпределено да се гледа от постоянните комисии. На този етап все още не е внесено официално и искането за теглене на заем.

Истинският проблем обаче е, кой как зачита гражданите и тяхното право на мнение. Според представител на ГЕРБ решението за тегленето на общински дълг, който след гратисния период от 2 години ще се плаща през следващите 10 години, или два мандата и половина, може да се вземе само от компетентни хора, каквито, както се разбира от думите му, не са гражданите, нищо че точно те ще го плащат. От БСП са на мнение, че трябва да се уважи мнението на гражданите и точно те трябва да определят дали да се тегли такъв голям дълг.

Тепърва сблъсъкът на позиции ще се разгори в Общинския съвет. Ние като граждани обаче не бива да оставяме нещата да се решават извън нас и затова трябва да се научим да проявяваме активност и да ни пука за съдбата на града. Защото хубавите приказки за големи ремонти с тези 17 млн. лв. могат да се превърнат в ужаса на вече изпълнените некачествени европейски проекти, и ако за европейските пари не ни пука, защото ги приемаме като подарък, общинският заем наистина ще бръкне в нашия джоб и може да обрече на фалит община Ямбол за следващите 10 -12 години.

Диана Иванова

 

About the Author :