Ретро: Когато бащата на Майкъл Капустин беше футболен треньор на Ямбол

Ретро КапустинПристигналият през зимата на 1951 година в Ямбол Божидар Капустин, дошъл със задачата да ограмоти местните футболни клубове, е доста колоритна фигура. През 40-те години на миналия век той е състезател на елитния столичен клуб „Левски”, сочат спортните анали и взема участие в един от най-скандалните мачове по онова време.

Това е двубоят от първенството на София, в което участват и състави от днешна Македония, тогава в пределите на Третото българско царство. Годината е 1942, датата-29 март. „Левски” гостува в Скопие на тамошния клуб „Македония”, а главният съдия Траянов изпуска контрола над двубоя още в четвъртата минута, когато скандално отменя гол на отбора от София. Целият мач преминава при бурни разправии както с рефера, така и между футболистите на двата състава, поради което в крайна сметка е присъдена служебна победа на „Левски”с 0:3.

Дошлият в Ямбол през помената 1951 година Божидар Капустин произхожда от семейство на руски евреи, а по не особено понятни причини някои го наричат югославския футболен специалист. Така е определен в една сливенска футболна хроника, в която се споменава, че Капустин е треньор под Сините камъни в периода 1950-1951 година. Под негово ръководство сливенският клуб „Динамо” печели областния шампионат и добива правото от следващия сезон да се състезава в Южната „Б” републиканска футболна група. В този период Ямбол изостава във футболното майсторство от съседния град, а Капустин явно има славата на добър специалист и поради тази причина идва през зимата на1951 г. край Тунджа, за да разкрие някои от тънкостите на най-популярния спорт.

Треньорът, поне по онова време, няма навика да се застоява дълго на едно място и явно през есента или лятото на 1951 година, поема състава на „Ботев”/Пловдив/, който тогава е с името ДНА/Дом на народната армия/. Пловдивският ДНА играе в елитната група на страната, в която отборите са само 12 и вече са факт великите дербита с другия голям клуб под тепетата–„Локомотив”, явяващ се наследник на съществувалия още по царско време „Спортклуб”.

Божидар Капустин, оказва се, е баща на един от най-скандалните бизнесмени, подвизавал се в България в годините на Прехода – Майкъл Капустин. Майкъл е създател на финансовата пирамида „Лайф чойс”, в която потънаха парите на хиляди наши сънародници. След продължил цели 6 години съдебен процес, Майкъл Капустин бе осъден на 23 години затвор, като до момента на произнасяне на присъдата бе лежал 5 години в ареста.

Синът на Божидар Капустин има канадско гражданство, което ме навежда ни мисълта, че вероятно бащата, бившият футболист и треньор по футбол, е заминал от България в чужбина и дирите му в някаква степен се губят.

Губят се, ала остава фактът, че този човек е присъствал за известно време в спортния живот на Ямбол, където е повикан от ръководството на града като голям футболен капацитет.

Борислав Ненов

About the Author :