Ретроспективна изложба на Иван Колев “От тризъбеца до кукерите” за 90 г. от рождението му

IMG_4063С изложбата “От тризъбеца до кукерите” вчера, 5 октомври 2018 г., в ХГ “Жорж Папазов” в Ямбол бяха отбелязани 90 години от рождението на скулптора Иван Колев-Болярски.

“Той остави огромна следа, не познавам скулптор от Ямбол с по-чист, ясен, рафиниран изказ, достигнал висотите на големите скулптори в световен мащаб. Приносът му не е само за Ямбол и България, той е и европейски. Знакът, до който стигна, обобщенията които направи Иван Колев за света, са знакови. Това е една от знаковите изложби в галерията, част от годишната й програма”, заяви директорът на ХГ “Жорж Папазов” Петко Йорданов.

За своя 86-годишен жизнен път големият творец Иван Колев остави зад себе си стотици рисунки, акварели, скици, проекти, малка пластика, портрети, монументални творби, получили своята реализация в различни градове в България, отбеляза при IMG_4076представянето изкуствоведът Стойка Цингова. Всички изложени творби показват творческите принципи, за които Иван Колев говори в дневника си – той се стреми към изкуство, което да поражда размисъл и да засяга значими философски и общочовешки проблеми. Силен аргумент за това са цикълът творби, посветени на темата “Форми в пространството и пространство във формите”. Всичките му работи се стремят към обобщение и окрупнение на формата. Детайлите почти напълно отсъстват, акцентира изкуствоведът.

Това, което вдъхновява Иван Колев, и е обект на творческите му търсения, е заобикалящото го. Роден на село, той остава до край свързан с него. Това подсказват множеството вариации на изображения на животни – петлета, кози, мечета, биволи и пр. Той търси различни изразни средства да изведе образите им почти до знак. До съвършенството на знака стига в серията си глаголически символи. Връзката му с родното не се губи и в монументалните му творби- образите на IMG_4078Орфей, на Йоан Кукузел на Св. св. Кирил и Методий, на Климент Охридски,  Висарион Смолянски, Паисий Хилендарски, Захарий Зограф, Кольо Фичето и др. отразяват личности от различни епохи на българската история. И в монументалните му творби е налице същото знаково третиране на обемите и формите. Не случайно навремето Иван Колев е избрал именно тризъбеца и кукерите, за да затвори кръга на своите дирения.

За твореца Иван Колев говори и неговата племенница Радостина Колева, куратор на изложбата. Тя поясни, че в този негов 10-годишен творчески период от тризъбеца до кукерите, както самият той го е определил в своите тетрадки, обхваща периода от 1974 до 1983 г., като един нов път в творческото му амплоа. Новите посоки пак са свързани със знаци – това са неототемите, неоидолите, глаголическите символи, знаковата изчистеност на тези 25 вида животни, с които той борави с лекота. Тя обърна внимание на направените по идея и със спонсорството на община “Тунджа” плюс съдействието на издателя Жельо Учков три книжки за оцветяване, в които са включени видовете животни. Те се предоставят на децата да ги оцветяват и едновременно с това да бъдат в допир с твореца Иван Колев и тракийските традиции.

Псевдонимът Болярски се появява в тетрадките му – там той пише, че от 2 септември 1988 г. решава към името си да добави този псевдоним, връзка с родното му село Болярско.

Всички творби, участващи в изложбата, не са показвани никъде в тази цялост, подчерта Радостина Колева. Експозицията има ретроспективен характер – започва от скици от студентските му години и стига до последните му творби. Желанието й е тези творби заедно с лични вещи на твореца да послужат за изграждане на музей Иван Колев.

Журналистът Иван Джурелов разказа свои лични спомени за Иван Колев, показан беше и филм за твореца. Изложбата ще продължи до 31 октомври.

IMG_4062 IMG_4064 IMG_4065 IMG_4066 IMG_4067 IMG_4069 IMG_4072 IMG_4081 IMG_4085 IMG_4087

 

 

About the Author :

Leave a reply