Републиканското първенството по канадска борба – второто най-значимо събитие в Ямбол

SAM_9445Националният отбор на България по канадска борба ще бъде сформиран на 21-то държавно първенство, което ще се проведе в Ямбол от 17 до 19 март, съобщи на пресконференция днес, 15 март, Асен Хаджитодоров, председател на българската и на световна федерация по канадска борба. Този отбор, сформиран от първите двама във всяка категория,  ще представлява страната ни европейското първенство през месец май в Катовице, Полша и на световното в Будапеща, Унгария през месец септември. Спортът ни е най-евтиният и достъпен, коментира още Асен Хаджитодоров.

Входът за състезанията ще е свободен. Който от посетителите се престраши, ще може да се запише и като индивидуален участник, тъй като клубът в Ямбол още се сформира.

Кметът на Ямбол Георги Славов обеща финансова подкрепа на бъдещия клуб. След Кукерландия републиканското състезание по канадска борба е най-значимото събитие в Ямбол, заяви още той. Очаква се в дните на състезанието в града ни дойдат между 300 и 400 човека. Тук ще бъдат над 10 действащи световни и европейски шампиони по канадска борба.

На пресконференцията присъства и най-изявеният в момента ямболски състезател в този спорт. Това е Жулиен Колев, класирал се четвърти на световното състезание за хора с увреждания в Благоевград.

В събота – 18 март, състезанието ще бъде открито в 12:00 часа в зала „Диана“ с борбите на лява ръка, а в неделя  от 9:30 часа ще се проведат битките на дясна ръка. Сили ще мерят спортисти от всички дивизии – мъже, жени, юноши и девойки, хора с увреждания, ветерани.

Ямбол за втори път е домакин на голямо сътезание по този спорт – през юни миналата година градът ни бе домакин на Балканиадата по канадска борба, в която участваха осемте най-силни мъже на Балканите.

About the Author :

Leave a reply