Ремонти мъчат ямболлии

1Ямбол е заприличал на строителна площадка, се хвали кметът на града, но гражданите са подложени на истински терор заради лошата организация на извършващите се ремонти.

В момента в града се работи на 5 обекта, 4 от които се финансират с европейски средства, а един – с осигурени от държавата пари, но няма нито един, който да не създава проблеми на хората, дали с това, че се бави, или защото ги възпрепятства в нормалното им ежедневие.

Най-голям е проблемът със затварянето на ул. „Преслав”, която откъсва от града т. нар. Търновски квартал, включващ къщите в подножието на Боровец, ромската махала и комплексите „Г. Бенковски”, „Райна княгиня” и „Христо Ботев”, а освен това е и входно изходна артерия към пътен възел „Петолъчката” и пътя за морето.

1-2Живеещите в комплексите, които са засегнати от затварянето на ул. „Преслав”, се виждат в чудо как да стигнат до работното си място, а след лятото учениците ще трябва да тръгнат и на училище. Превозваческата фирма си намери удобно извинение и спря автобусите с номер 5, което на практика е връзката между две основни части на града – между Търновския и Авренския квартал. Заради лошата пътна комуникация такситата масово отказват курсове в тази част на града и хората се чудят как да се придвижват.

Голяма част от търговските обекти по улица „Преслав” затвориха, защото хората не могат да се движат нормално нито по улицата, нито по тротоарите, тъй като всичко е рушнато едновременно, а отделно и самото зареждане на магазините е почти невъзможно.

Проблемът в тази част на града е не само със затварянето на улицата, но и с започването на ремонта на обходен път „Изток”, за който Агенция „Пътна инфраструктура” най-после след дълго ходене по мъките отпусна 1,5 млн. лв. Ремонтът предвижда рехабилитация на пропадания на пътя и полагане на два пласта асфалт на участък с дължина 2,5 км и подмяна на бордюри. Пътят няма да се затваря изцяло, а ще се работи на половин платно, но при работата са изрязани цели участъци и шофьорите роптаят, че вече съвсем са изпотрошили колите си, преминавайки през тях.

На последната сесия кметът поиска, а съветниците му послушно гласуваха, разширяване на уличното платно на алеята, свързваща ул. „Димитър Благоев”, ул. „Боровец” и обходен път „Изток” в участъка от кръговото на ул. „ Димитър Благоев” до алея „Боровец”. За това са предвидени 95 000 лв., но въпросът е защо това не беше направено предварително, а не докато тече ремонтът по ул. „Преслав” да се блокира и другата входна артерия към тази част на града.

36882683_1958869594133210_2548900761887047680_oГолям проблем на ямболлии създава и бавещият се ремонт на градинския мост, който трябваше да завърши на 12 юли, но реално ще се проточи още. По неясните обяснения на кмета причината е в проектантите, които искали всичко да е възможно най-добре, но самият изпълнител твърди друго – че е имало много дъждовни дни. Причината няма толкова голямо значение, по-важното е, че тормозът на гражданите продължава необяснимо дълго.

2Не по-малко е и неудобството от затварянето на продължението на ул. „Г. Раковски”, въпреки че там се опитаха да работят при осигуряването на достъп на хората. Но този достъп непрекъснато се променя и хората все се бъркат откъде да минат, за да стигнат до поликлиниката, или до важно за тях място. В същото време грубите работници, на които вероятно също им е писнало да обясняват, се карат с гражданите и буквално им крещят защо не си стоят в къщите, а са тръгнали да се движат из града. В тази част на Ямбол също се наложи да се затварят някои от заведенията и други търговски обекти. Иначе за този строителен обект не може да се отрече, че фирмата работи непрекъснато и вероятно не се бави, както е при другите.

Може би с най-малко проблеми за гражданите е ремонтът на централната градинка, но и за него хората се молят да не се забави, а сроковете да бъдат спазени, защото на всички им омръзна да заобикалят огражденията. Там проблемът ще се появи след завършването му, защото финансирането е само за градинката и не е предвидено да се ремонтира дори тротоарът към ул. „Търговска”, а от преминаването на тежките машини и той, и цялата улица ще заприлича на гробница.

Всичко това отново доказва, че община Ямбол не умее да създава организация при ремонти, които да не тормозят хората, защото просто грижата и мисълта за тях я няма.

Диана Иванова

About the Author :

Leave a reply