Ремонтите по заема се отлагат с месеци

52156578_2109717989085759_7935511327051612160_oПриемането на бюджет 2019 на община Ямбол, в който е заложен и дългът от 17,6 млн. лв., „отвърза” ръцете на кмета, за да започне процедурите по неговото усвояване.

На 11 февруари община Ямбол обяви процедура за избор на финансов посредник, като публикува на интернет страницата покана за участие. Срокът за приемане на офертите е до 17 часа на 19 февруари. Едва след като се избере посредникът, ще може да се емитират и облигациите, като срокът на емисията е 12 години от датата на нейната регистрация в „Централен депозитар” АД.

В същото време община Ямбол обяви, че изпълнителите по договора за уличното осветление се отказват. Обяснението беше, че са дискредитирани от сигналите и писанията за този „порочен” договор, но вероятно истината е съвсем друга. Каквито и проверки да е направила Специализираната прокуратура по сигналите, на практика престъпление няма, докато няма и плащане по договора, т. е. ако започнат да изпълняват договора за реконструкцията на уличното осветление на Ямбол фирмите, а и общината, ще попаднат под ударите на закона и може би точно това ги е и уплашило и те са се отказали.

Тепърва общината щяла да обявява нова обществена поръчка за уличното осветление. Кога ще стане това, ще видим, но да припомним, че срокът на предната обществена поръчка от обявяването й до сключването на договора беше 7 месеца и 7 дни.

За останалите обекти кметът също твърди, че ще обявява обществени поръчки. След сесията за приемане на бюджета той заяви: „За да започне строителството по обектите, включени в заема, трябва да бъдат избрани изпълнителите, а паралелно с това трябва да бъде реализирана облигационната емисия, т. е. има поне още месец, два, три време. Паралелно с което, сега след минаване на сроковете за обжалване на решението за бюджета, ще трябва да се изиграят обществените поръчки под условие, докато няма средства те не могат да бъдат възложени. Ако няма обжалвания, в рамките на три, четири, до пет месеца би трябвало да започнат реални строителни дейности”.

Като знаем с каква скорост се случват и обществените поръчки в община Ямбол, и обжалванията, и организацията след това, ще е трудно да се определи колко точно месеца ще са необходими, за да се задейства процедурата. Ясно е само, че в предизборната година кметът на Ямбол е решил на всяка цена да изтегли заема, а дали ще успее нещо да построи с него преди изборите е въпрос на догадки.

В същото време обжалването на решението на Общински съвет за дълга, което направиха трима граждани, не мина в Административен съд – Ямбол, защото съдът прие, че жалбите са недопустими, тъй като атакуваното решение не било индивидуален административен акт и не подлежало на оспорване. То пряко не пораждало права или задължения, тъй като „поемането от общински дълг проявява действието си чрез общинския бюджет”.

Прокуратурата също по същество не се произнесе по сигнала, подаден от групата общински съветници на БСП срещу решението на Общински съвет за дълга. Прокурорите са се произнесли с резолюция, в която се казва, че не са налице основания за намеса на Районна прокуратура – Ямбол и извършване на действия по реда на надзора по тази преписка.

Така че кметът и общинска администрация са с развързани ръце на наш гръб да правят каквото си искат с дълга. Да му мислим ние като граждани, дето ще трябва да го плащаме…

Диана Иванова

снимка: Зона Ямбол

About the Author :

2 Comments to “Ремонтите по заема се отлагат с месеци”
  • гражданин
    February 20, 2019 - Reply

    Ех Диана Иванова, “обективните” статии които пишеш са мехлем за очите на ямболии. Парите не миришат и нямат цвят! Продължавай все така, очи нямате!

  • delnik1
    February 20, 2019 - Reply

    Само не разбирам кое в статията ми не е обективно. Фактите са точни, ако имате друга информация, споделете я.

Leave a reply