Рекордът на Тотка Петрова на 1500 метра продължава вече 39 години

Totka_petrova_Start1977И провелият се в събота и неделя, 3 и 4 февруари, държавен шампионат по лека атлетика за жени, изобщо не застраши рекорда, поставен от ямболската лекоатлетка Тотка Петрова на 1500 метра през твърде далечната вече 1979 година.

Тогава, на 11 август, възпитаничката на заслужилия треньор Йордан Атанасов постига на 1500 метра на Балканиадата в Гърция резултат 3,57,4 минути. Почти с минута по-бавно пробяга дистанцията на държавното първенство миналата седмица златната медалистка в дисциплината Силвия Георгиева от клуб „Евър”/Варна/. Тя пресече финалната линия при 4,31,2 минути.

В републиканското първенство за жени на 1500 метра участваха дори състезателки на възраст над  40 години, при толкова слабото бягане на младите няма нищо учудващо, че „каките” продължават активната си спортна дейност.

Тотка Петрова преди две години навърши 60-годишна възраст, тя продължава да е учител по физическо възпитание в СОУ „Свети Климент Охридски”. Легендата на българската лека атлетика, носител на Световната купа през 1977 г. и спортист номер 1 на Балканския полуостров и на България за същата година, наскоро изрази надежда, че има момиче, способно да подобри „брадясалия” й републикански рекорд.

Това е 17-годишната Лиляна Георгиева, която миналата година спечели сребро от европейското първенство до 20 години на 1500 м,  ала девойката не взе участие на държавното първенство в началото на февруари.

About the Author :