Река Тунджа удави Ямболска област

IMG_1761Различни части от Ямболска област са под вода вече повече от седем дни. Най-засегнати са населените места, разположени около река Тунджа и нейния приток – Мочурица, които са достигнали такива високи нива, каквито хората не помнят някога да са виждали.

Водният ад започна с падналите валежи, които наводниха Стралджа и селата Воденичане и Лозенец. Заради валежите започнаха да изпускат по-интензивно язовир „Жребчево” и Тунджа започна рязко да вдига нивото си край Ямбол и Елхово и да прави невиждани поразии по пътя си край селата, които минава.

В Стралджа се изсипаха 90 л/ кв. м, подгизналата от влагата земя не успя да ги поеме и на 3 декември наводни града, защото и от полето дойде огромно количество вода. Наводнени бяха две от ромските махали в северната част на Стралджа. Вечерта водата започнала да приижда в домовете им и ромите, прекарали тежка нощ. На 4 декември сутринта се наложило да бъдат евакуирани децата и жените във физкултурния салон на училище ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, където прекараха нощта, а БЧК и общината им осигуриха храна, легла и завивки.

От 4 декември в Елхово се задейства кризисния план, защото нивото на река Тунджа в града достигна 370 см и бързо започна да ги качва. При ниво на реката от 400 см има условия за евакуация на населението от крайречните улици, които започват да се наводняват. Проблемът на града е, че колекторите на канализацията са на 290 см в коритото на реката. До 390 см речно ниво канализацията макар и затруднено поема, но след това спира и реката се превръща като „тапа” и канализацията започва да връща и наводнява улици, дворове, къщи. Геолози твърдят, че заливната зона на Тунджа при високи нива е до ул. „Ал. Стамболийски”, което означава, че почти половината град има проблеми с наводнени мази и дворове. Най-тежко е положението на живеещите на ул. „Тунджа” и „Георги  Бахчеванов”, където над 20 къщи са под вода и обитателите им са ги напуснали.

Край Елхово Тунджа достигна рекордните 432 см. По западния бряг тя заля хиляди декари земеделски площи, пътят Елхово – Трънково е затворен, защото има голям разлив върху шосето, полето между Елхово и Изгрев прилича на езеро, а на места водата тече като бързей.

За да не се вдига нивото на река Тунджа в самия град в Елхово прочистиха всички напоителни канали и мостове по западния бряг на реката. Затворени за движение са шест улици, които се охраняват от полицейски постове, на денонощно отводняване са четири блока, за да не се допусне водата да достигне до електрическите табла и да спре ел. захранването. Падналите валежи допълнително усложниха ситуацията и се наложи да се отводняват и разливите на ул. „Трети март”, защото и тя щеше да залее близките къщи, които и без това са с наводнени мазета и дворове.

В Ямбол Тунджа достигна 525 м, което е под критичния праг от 600 м., но високите й нива наводниха крайречните улици „Юндола”, „Яворов” и блоковете на ул. „Клокотница”, защото избиха подпочвените води и канализацията започна да връща.

Живеещите там изреваха, защото с дни общината не им обърна внимание и ги остави сами да се борят с водната стихия и да отводняват мазетата и къщите си, което е мисия невъзможна, заради високото ниво на реката. Пожарната отводняваше, но явно проблемът беше по-голям и докато хората там не повикаха медиите общината не взе необходимите сериозни мерки. Наводни се и превърналото се в промишлена зона бившо „Фомис”, където се помещават 50 фирми. Сега ситуацията е малко по-добра, защото работят 12 помпи и огромна помпена станция отводнява непрекъснато „Фомис”, за да не позволи нивото на реката да вдигне отново водите.

Община „Тунджа” също не беше пожалена от пълноводната река. Навсякъде, където преминава Тунджа тя вече излиза от коритото си и залива земеделски земи, но на места нанася поразии и върху селата. Най-пострадали от наводнението са Веселиново и Завой.

В Завой реката скъса дига и заля три улици, наводнявайки над 30 къщи, които плуват във вода. Хората са се опитали да си изградят сами дига, но и тя не е спряла водата. Около стадиона се е образувало нещо като бент и хората разрушили дига, за да може водата да се оттече към реката. Сега водата по залетите улици малко е намаляла, но къщите на хората плуват и няма изглед кога водният ад ще свърши, защото Тунджа не намалява нивото си.

Веселиново пък е наводнено от две реки. От едната страна на селото Тунджа е преляла и е наводнила сладкарски цех, фермата за охлюви, фирма за дограма и близките къщи. От другата страна на селото, която се явява и най-ниската точка на Веселиново 15 къщи са попаднали в капана на реките Тунджа и Мочурица. Под вода са помпената и пречиствателната станция и шахтите започнаха да връщат.

Хората от Веселиново са решени да си търсят правата по съдебен път, защото не може да няма виновни за водния капан, в който ги заклещиха.

Полето между Веселиново и Ямбол прилича на езеро, всичко е залято, водата продължава да се увеличава. Стопанските постройки, овощната градина и оранжериите почти не се виждат от вода.

Най-големият ужас в цялата ситуация е, че краят й не се вижда, защото изпускането на язовир „Жребчево” продължава, дори се говори, че може да започне и изпускането на язовир „Копринка”, а това означава, че още и още водни маси ще пристигат на Ямболска територия, а реките и полето вече са пълни с вода и повече не могат да поемат.

 Диана Иванова

About the Author :