Режисьорът Костадин Бонев: „Филмът „Далеч от брега” разказва за един духовен човек, който живее в бездуховно време”

DSC08517–          От Ямбол ли започвате снимките на новия ви филм?

–          Днес (3 ноември) започнаха снимките в Ямбол на игралната продукция „Далеч от брега”. Тя е по сценарий на Никола Петков,  Евгений Кузманов и на мен, подкрепена е от Националния филмов център и е с подкрепата на община Ямбол, на читалището.

–          Защо филмът се снима в Ямбол?

–          Извън това, че градът е забележителен, и извън това, че местата са много подходящи, тук срещнахме съпричастност, каквато рядко се намира. Чувстваме се уютно, чувстваме се удобно, сякаш сме си вкъщи, а това никак не е малко.

–          Разбрахме, че духът на социализма е привлякъл вниманието ви тук, това комплимент ли е за един град в днешно време?

–          Комплимент е, защото социлизмът не е само разрушени къщи и грозни сгради, той е все пак едни красиви и подредени градове, което не оказва влияние на това как се е живяло тогава. Филмът надхвърля тези рамки, тъй като ние разказваме една история, която е универсална, в която става дума за човек на духа, който живее в бездуховно време. В този смисъл мисля, че тази тема е изключително важна и за сегашното време. Става дума за режисьор, който иска да постави пиеса и трудностите, които той среща. И тъй като в пиесата се разказва за един кораб, който се управлява от луд капитан, просто той намира, че това е важно за онова време да се поставя, а пък аз мисля, че това е важно и за днешно време.

–          На какъв актьорски състав разчитате и как ги подбрахте?

–          Много е важно актьорите да бъдат ансамбъл. Не винаги е задължително да бъдат най-добрите, но е желателно да бъдат актьори, които да покриват 100 – процентово нашите представи за техния образ. Главните роли са поверени на Пенко Господинов и на Стефан Вълдобрев, на Йоана Буковска, Цветана Манева, Мая Новоселска. Доста актьори има, актьорският състав е над 30 души и практически всеки е с доста съществена роля.

–          Целият актьорски състав ли ще снима в Ямбол?

–          Да, в момента Пенко Господинов и Стефан Вълдобрев са при нас. Йоана ще дойде, Цветана Манева ще дойде.

–          Кога да очакваме филма?

–          Трябва сега да бъде заснет и след нова година аз ще започна монтаж. Обикновено цялата работа на филма след снимането трае още около 6 месеца, така че на лято би трябвало филмът да е завършен.

–          Какъв е бюджетът на филма?

–          Филмът има традиционния бюджет на филмите, които са подкрепени от Националния филмов център.

Използвани са и въпроси на други медии

About the Author :