“Редактиран акварел или 55 лирически ескиза” на Ваня Велева – красивата лудост на автентичната поезия

DSC08473Самоиронично, премерено и много артистично и са част от определенията, която могат да се дадат на премиерата на третата стихосбирка на Ваня Велева “Редактиран акварел или 55 лирически ескиза” като културно събитие, което се състоя снощи, 13 ноември 2018 г., в Художествена галерия “Жорж Папазов” в Ямбол. Заслугата бе изцяло на авторката, която в ролята и на водеща зададе тона от началото до край. Залата беше препълнена от приятели и почитатели на Ваня, сред които не липсваха и хора от местната власт на ниво зам.-кметове в общините Ямбол и “Тунджа”.

След ироничната автобиография на поетесата представена от самата нея, DSC08514първото “външно” лице, на което бе дадена думата, беше рецензентът на книгата Тенко Тенев. “Искам приятели, на които да се подпра и да ме спират там, където залитам”, цитира той поетесата при подбора й на екипа, направил книгата възможна. Тенко Тенев припомни националните отличия на Ваня Велева за творчество: 2008 г. за “Балканско кресчендо” в конкурса “Моята Европа”; 2010 г.- второ място за поезия в Национален конкурс “Васил Карагьозов” за учители; първа награда за есе по мисълта на Русо “Да обичаш дълбоко значи да забравиш себе си”- 2013 г.; трето място в Националния конкурс “Още стихове за вечните неща” – 2014 г.; 2017 г. – “Златна книга” от Националния конкурс “Несебър”. Лауреат е на три Специални награди от DSC08451Националния конкурс за поезия “Биньо Иванов” за “Джулай Морнинг” – 2012 г., “До моя психиатър”- 2016 г. и “Под свъсените вежди на пейзажа” – 2017 г. През настоящата 2018 г. – втора награда от Националния конкурс “Дървото на живота” на името на Станка Пенчева в община Стралджа със стихотворението “Вземи ме море да ти стана луна”, най-новата награда е от конкурса в София “Рада Казалийска” за разказа “Куна Лесичарката”.

Последва прочита на разказа “Гуна Лесичарката”, написан по истински случай, който Ваня Велева е отразявала като журналист в местна телевизия.

DSC08529Дойде ред на благодарностите, а те бяха съвсем честно отправени първо самата към себе си, а така също и за редактора Димитър Бечев, рецензента Тенко Тенев, художника – Петър Тепсизов и издателство “Вилком”, където Ваня издава своя книга за втори път.

Петър Тепсизов сподели, че за пръв път илюстрира книга и да се илюстрират лабиринтите на вътрешния духовен мир на творец като Ваня Велева изобщо не е проста задача. Нещата тръгнали трудно, но накрая успял да направи илюстрациите за 3-4 дни и даже му харесали.

DSC08539“В огледалото на спомена или после ще се учим да летим” – така беше озаглавил своите критически бележки за стихосбирката нейният редактор Димитър Бечев. “Изповеди-предупреждения, писани без злоба, но с много вътрешен огън”, бе оценката му за стиховете. “В стиховете на Ваня Велева мъдростта мълчи под ореола на тъгата. Една особено екзистенциална символика се сблъсква трагично с метафората за настръхналото време, проядено от горчиви съмнения”, отбеляза критикът. Димитър Бечев определи поезията на Ваня Велева като “иронично-закачливо предизвикателство към нашите морални сетива.” Той подчерта, че стиховете й очертават един “индивидуален, философски мъдър и мислещ, и съмняващ се поетически глас, DSC08557устремен към дълбоките води на себепознанието…” Димитър Бечев завърши критическия си анализ с думите: “…убеден съм, че днес литературен Ямбол след нашата литературна среща ще запази красивата лудост на автентичната поезия, която извира от нейните стихове”.

Последва красив поетически рецитал – четене на стихове от книгата под съпровод на китара, изпълнен от сина на Ваня Велева.

Към финала поетът Ненчо Добрев прочете стихотворна, също с доза закачка, “Визитка” на поетесата. Имаше поздравителен адрес от издателката й Виолета Димитрова, а на финала – дълга опашка за автографи.

DSC08447 DSC08454 DSC08457 DSC08463 DSC08479 DSC08481 DSC08491 DSC08496 DSC08502 DSC08545 DSC08560 DSC08567 DSC08572

Светлана Чамова

 

About the Author :

Leave a reply