Регионалните проекти, които БСП ще подкрепя в следващия парламент

Регионалните проекти, които БСП ще подкрепя в следващия парламент

представени от Кристиан Вигенин, водач на листата в 31 ЯМИР

за предсрочните избори на 2 април 2023 г.

Железопътна връзка Ямбол-Елхово-Одрин

Така наречените „тапи” по границите на България са често явление,товарните влакове чакат с часове, за да преминат и превоза на стоки е възпрепятстван. Има реален риск страната ни да пропусне ползите от нарастващия стокообмена от Азия към Европа,  аргументира на срещите си  със симпатизанти на БСП за България в Ямболска област Кристиан Вигенин необходимостта от  възстановяване на жп линията и удължаването й до Одрин. От 2011 г. участъкът е изваден от експлоатация и става обект на  множество кражби. Днес жп линията и гарата са една тъжна гледка.

Национална компания „Железопътна инфраструктура“ предприе първа стъпка, за да бъде  подобрен граничният жп преход между България и Турция. Проучени са ползите и разходите от възстановяването на жп линията Ямбол – Елхово и продължението ѝ към Лесово и турската граница. Железопътната линия до границата ни с Турция ще струва около 118,5 млн. лева. Министерството на транспорта вече е готово с предварителните разчети. Проектът предвижда 83 млн. лева за електрификация и възстановяване на 43,6 км ж.п. линия между Ямбол и Елхово. Заложени са над 20 млн. лева за реконструкцията на ж.п. гарата в Елхово. Индикативната стойност на интермодалния терминал е 15,5 млн. лева. През него ще става претоварването от пътен на железопътен транспорт. Финансирането се очаква да бъде осигурено през новите Кохезионни фондове, както и по линия на Зелената сделка.

Вариантите на жп инфраструктура ще включват необходимите съоръжения за обслужване на жп линията, вкл. гари, спирки, тунели, мостове, виадукти, тягови подстанции, основни секционни постове, отбивки от текущия път за разминаване и гаражни цели, изтеглителни коловози, както и сгради и съоръжения, необходими за граничен и митнически контрол.

Железопътната магистрала Ямбол-Одрин ще облекчи неимоверно нарасналият през последните години трафик през граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Лесово“. Новото трасе ще намали и трафика през съществуващия железопътен преход Свиленград – Капъкуле при ГКПП „Капитан Андреево“. И да не забравяме, че този вид транспорт си остава един от най-екологичните и най-евтините. Проектът ще има положително отражение върху икономическото развитие на региона. Съвременната инфраструктура ще привлече инвеститори за изграждане на логистични бази и предприятия.

Социалистите ще продължат да настояват реконструкцията на жп линията Ямбол – Елхово и удължаването й до границата ни с Република Турция да продължи с бързи темпове. Този проект ще даде така нужния тласък за икономическото развитие на цялата Ямболска област и особено за община Елхово.

 Разширяване на пътя между Ямбол и ГКПП „Лесово“

„Пътят трябва да стане четирилентов. Очаква се това да разтовари трафика и да се осигурят по-добри връзки с автомагистрала „Тракия“. Има огромна необходимост от неговата реализация. Сегашният път не може да поеме нарастващия ежегодно поток от превозни средства, тежките товарни машини затрудняват придвижването на леките автомобили. Освен това пътят трудно се поддържа, защото не е проектиран за такова натоварване.” – пояснява Кристиан Вигенин в отговор на въпроса защо е необходим този проект.

Добрата новина е, че по темата има консенсус между държавната и местната власт. Социалистите смятат, че е от голямо значение не само за Ямболска област, а за цялата страна и както всички нас хранят  надеждата, че в участъка най-после ще бъдат избегнати  множеството тежки катастрофи. Ще се сложи край и на постоянните ремонти на отделни участъци от пътя, които допълнително затрудняват движението. Икономическите ефекти са преки и съществени, защото значително ще се съкрати времето за преминаване на товарните камиони.

Въпросът за разширяването на пътя Ямбол – Елхово  се поставя от няколко години на форумите за развитието на транспортната инфраструктура в страната. Но вече има становище на Министерството на регионалното развитие и благоустройство и Агенция „Пътна инфраструктура”.

„Да! Можем”  да реализираме проекта, обещават народните представители от Област Ямбол.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

About the Author :