Регионална библиотека-Ямбол се включи в Европейската седмица на програмирането

DSC01108Практическо занятие „Първи стъпки в програмирането с робота Финч“ се проведе днес, 10 октомври, в Регионална библиотека „Г. С. Раковски“-Ямбол. Така ямболската библиотека участва в Европейската седмица на програмирането. Българската библиотечна информационна асоциация за пета поредна година се включват в тази инициатива, съобщи директорът на библиотеката Димитър Бечев. Семинарите са организирани от Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки“. Европейската седмица на програмирането се провежда между 7 и 22 октомври. 65 хил. библиотеки от Европа и 1000 български библиотеки участват в нея. Целта е младото поколение да се запознае с основните стъпки в програмирането, да бъде предизвикан интерес към този вид изключително ценена и високо платена професия на бъдещето.

DSC01115Практическо занятие с ямболски ученици бе проведено от доц. Димитър Василев – преподавател по компютърни технологии и компютърна техника и програмиране в Технически университет-София.

Доц. Василев  допълни, че целта е децата да видят, че програмирането не е нещо толкова страшно и сложно, колкото изглежда на пръв поглед. Той направи презентация за историята на програмирането. След това показа на децата как могат през интернет да се научат да програмират като управляват свои любими герои от детски филми. Накрая учениците бяха научени да  управляват намиращото се на всяка маса роботче Финч. То служи за обучение по програмиране, като според възрастовата група има различни езици за обучение с него. През изминалата година в семинарите за работа с робота Финч са участвали над 2 300 млади ентусиасти.

Роботът Финч е нов вид робот за обучение по компютърни науки, провокиращ въображението на децата. Разработен е специално с образователна цел и е въведен от четири години в обучението по програмиране в училищата в САЩ. Дизайнът и функционалността му са резултат от четиригодишно проучване на института Carnegie Mellon. Предназначен е да подпомага овладяването на редица езици за програмиране.

Накрая всички деца получиха сертификат за участието си в седмицата на програмирането.

DSC01112 DSC01109 DSC01107 DSC01106 DSC01105 DSC01102

About the Author :