Регионален кръг на Националния събор на българското народно творчество в Копривщица

Регионалният преглед на българското народно творчество за ХІ Национален събор Копривщица`2015, организиран от Областна администрация Ямбол и петте общини на областта, ще се проведе в спортна зала „Диана“ град Ямбол, с участието на изпълнители от всички общини на територията на областта.

Класираните участници от регионалния кръг ще представят област Ямбол на предстоящия XI Национален събор на българското народно творчество в Копривщица на 7, 8 и 9 август 2015 г.

Тази година съборът отбелязва своя 50-годишен юбилей и изданието ще премине под почетния патронаж на генералния директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова.

Организатори на събитието са Министерство на културата и община Копривщица, с подкрепата на областния управител на Софийска област, БНТ, БНР, БТА и други министерства и организации.

 

Съгласно регламента първият етап на събора се провежда до края на месец юни 2015 г. във всички региони на страната, след което избраните от всяка област участници се представят на Националния събор в Копривщица.

 

На регионалния кръг ще се представят певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, легенди, гатанки и приказки, певчески, танцови групи и групи за народни обичаи, изпълняващи български фолклор от общините Ямбол, Елхово, „Тунджа“, Стралджа и Болярово. Според предварителната програма за участие в регионалния кръг са се записали 79 участници и групи. Седемчленно жури ще определи и излъчи изпълнителите, които ще представят област Ямбол на Събора в Копривщица през месец август. Председател на журито е д-р Николай Ников – главен асистент по Фолклористика в СУ „Св.Климент Охридски“. Членове на журито са: Добринка Костова– гл. уредник на Етнографско-археологически музей Елхово; Снежана Делчева– секретар на НЧ „Развитие– 1893“ Елхово; София Минева – началник отдел „Хуманитарни дейности и европрограми“ община Болярово; Кольо Пехливанов– гл.експерт „Култура“ община Стралджа; Пламен Дуков – концертмайстор на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ и преподавател в НУФИ „Филип Кутев“ Котел; Мая Тодорова– хореограф, в.р.и.д. ръководител на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“.

За всички граждани и гости на Ямбол, които искат да станат съпричастни на изпълненията по време на регионалния кръг на фолклорния събор зала „Диана“ ще бъде отворена по време на представянията на отделните общини от 8.30 до 18.00 часа в събота.

About the Author :