Регионален исторически музей изпрати годината с „Вкусът на Средновековието“

С тематична изненада „Вкусът на Средновековието“ Регионален исторически музей – Ямбол посрещна гостите си на последното за годината събитие. В зала „Археология“ на музея беше подготвено светлинно, кулинарно и музикално шоу със средновековен привкус.

Оригиналната идея беше обяснена от директора на музея Стефан Бакърджиев, който приветства всички присъстващи и обясни тематиката на вечерта като преход към следващата година. „Нашата кауза през следващата година ще бъде Средновековието и Средновековната ямболска крепост – един малко известен паметник от национално значение на територията на Ямболска област, който до този момент беше в забвение и не е намерил своето място като туристическа атракция“, каза той и благодари на всички присъстващи представители на различни институции за подкрепата към музея и им пожела много успехи през новата година.

Оригинално начало на вечерта даде иновативно светлинното шоу на „Палячи“, които не само направиха истинска светлинна фиеста, но и успяха да включат в светлинните ефекти дори логото на Регионален исторически музей – Ямбол.

Главни герои на вечерта бяха от „Странстващата бъчва“, които се опитаха да доближат средновековния вкус до гостите.

Те бяха подготвили за тях средновековна кухня, като бяха помислили за всички – и за любителите на месото и за вегетарианци. За гостите имаше два вида хляб – с пълнеж от гъби и от месо, пиле по романски, телешки кюфтенца, пастет, разядка със сирене, пияни круши и зеленчуци. За пиене имаше прочутата медовина на „Странстващата бъчва“, дворцово вино и безалкохолна неферментирала медовина.

Специален музикален фон на оригиналното събитие бяха изпълненията на средновековна музика на групата „Ambient folklore“.

На събитието присъстваха областният управител Димитър Иванов, кметът на Ямбол Валентин Ревански и много ръководители на институции в Ямбол.

С оригиналното събитие музеят доказа, че прилага все по-интересни и иновативни идеи да привлече интереса на ямболци към дейността му.

About the Author :

1 Comment to “Регионален исторически музей изпрати годината с „Вкусът на Средновековието“”
  • Страхил
    December 16, 2019 - Reply

    Кой ли е платил масрафа!!

Leave a reply