Реваншът на ГЕРБ и новият стар губернатор

DSC01151Областният председател на ГЕРБ Георги Славов взе своеобразен реванш за това, че вместо двама депутати от Ямболския избирателен район, в Народното събрание влезе само един. Реваншът дойде във вторник след като за областен управител бе назначен Димитър Иванов от ГЕРБ. И очаквано име, и не съвсем. Все пак повече първото.

Герберите биха с много БСП в Ямбол на изборите, а и като цяло в областта бюлетините за тях бяха доста повече от тези за младата столетница. Изборният закон, за чиято майка се брои Мая Манолова, обаче прати в парламента не вторият  в подреждането на ГЕРБ д-р Юлиян Папашимов, а подгласникът на Мерджанов от листата на „червените”.

В щаба на ямболската ГЕРБ бяха бесни от това разпределение на мандатите, особено след като в парламента от нашия град влезе и водачът на листата на ДПС Илия Илиев, шеф на ромската партия ДРОМ.

Получаването на губернаторския пост действително може да се приеме като възмездие за „отнетия” втори парламентарен мандат, въпреки че протестът на ямболските гербери бе нелеп, тъй като тяхното ръководство отлично би трябвало да знае какво предвижда изборния закон. Още по-нелепо бе ропотът на техни членове и симпатизанти да е пред областната управа ( всъщност пред Общинската избирателна комисия, оглавявана от техен човек ), и то преди започването на работния ден на институциите. Това си беше бездарно отбиване на номера.

Защо обаче отново Димитър Иванов седна в губернаторския стол? 34-годишният бивш възпитаник на Математическата гимназия ( по неясни причини той изобщо не иска да си спомня за този период от живота си ), тръгнал в политиката като председател на младежкия ГЕРБ, се счита за проверен кадър. Той не прави резки движения, демонстрирал е винаги партийна дисциплина, а и съумя да избегне името му да се забърка в скандали. Иванов направи шеметна кариера в политиката – далеч преди да навърши Христовата възраст, той вече бе станал заместник-областен управител, а след това пое и губернаторския пост, заради нуждата на държавата от Таня Димитрова като посланик в Хърватска.

Нейният наследник предпочита мълчанието, изглежда е разбрал, че то е по-сигурният стил, особено, когато водата е бурна и мътна. И при спокойни води обаче, новият стар губернатор избягва да коментира горещи теми. А ако са свързани с проблеми в ГЕРБ, няма да чуете от него и звук. Поставянето му на пето място в листата на партията на предсрочните парламентарни избори сякаш го постави извън големите сметки. До вчера депутат, Димитър Иванов бе изместен не само от слабо познатия стоматолог Папашимов, а и от други персони, които никога не са били рамо до рамо с Бойко Борисов. А Иванов е бил, и то неведнъж, и не е трудно да се прегледат фотографиите от посещенията на лидера на ГЕРБ в Ямбол, за да се и види този факт.

Само че ББ и досега не помни лицата и биографиите на кадрите си из провинцията.

Цветанов обаче ги знае. И знае, че Димитър Иванов е на сто процента партийно творение, и няма да направи нито крачка извън указанията. В този контекст новият и вече бившият губернатор на Ямбол, червеният Николай Пенев, са като две капки вода.

Те си приличат и по друго – ако не е партията им, не е ясно какво могат да работят. Пенев е инженер по образование, Иванов е икономист, но от дълго време и двамата са все на партийни постове. Е, когато се оплетат сметките на БСП, Пенев ставаше секретар на читалище „Пробуда” в Каргона, Димитър Иванов работеше незнайно какво.

Големият магазин на улица „Търговска” го движи бащата на новия стар губернатор. Той си строши нервите преди години, когато имаше бизнес с веригата „Зора” и от неговия магазин ромите купуваха с размах телевизори, хладилници и прочие скъпи стоки. Размах, който бе сензационен, а и досега не е ясно кой плати тия екстри на циганите. Но контрата остана в бащата на губернатора Иванов, поне така твърдят запознати със ситуацията. Има нападки срещу губернатора по линия на това, че баща му е придобил незаконно имота, на който израсна големият магазин. Димитър Иванов твърди, че това са глупости, че баща му е закупил някогашната детска градина от човек, върнал си имота по закона за реституцията.  Това преди време обясни пред „Неделник” самият нов стар губернатор, а документи за противното досега никой не е представил.

Докато бе депутат, Иванов участваше в комисията по земеделие и храни, макар това да е безкрайно далеч от специалността му. Не влезе в разпри в парламента, поне не и от трибуната на законодателния орган, защото изобщо не взе в Народното събрание думата.

За разлика от други, също съвсем нови депутати, които се скъсаха да громят партийните си опоненти, както и да обикалят телевизиите, за да просвещават населението. Това, явно, не е силната страна на Димитър Иванов. Вероятно областното ръководство на ГЕРБ си бе направило тази сметка и не сложи на печеливша позиция 34-годишният ерген. След представянето на листата от Георги Славов, редактор на „Делник” изказа предположение пред Иванов, че при такъв вариант, той ще поеме пак губернаторския пост. Младият политик изглеждаше угрижен, но се видя, че няма защо.

Където е текло, пак ще тече. Както и стана.

Партийната вода е велика работа.

Борислав Ненов

About the Author :