Рашко Младенов остави публиката без дъх (от смях) при представянето на книгата си “До последен дух”

IMG_4822В истински моноспектакъл, зареден с много хумор и самоирония, се превърна представянето на книгата “До последен дух” на актьора Рашко Младенов снощи, 7 ноември 2018 г., в Синия салон на “Съгласие” като част от инициативата “Ямбол чете”. Цялата вечер беше едно голямо духовно пътешествие и приключение едновременно, от което излизаш обновен и обогатен.

Многобройни театрални и филмови роли, директор на Сатиричния и Благоевградския театър, преподавал пиано в Мексико, работил в Българския културен център в Москва, а през 2017 г. министър на културата в служебното правителство са само щрихи от богатия творчески и житейски път на Рашко Младенов.

IMG_4813Артистичност, непринуденост, чувство за самоирония, много топлина и красота от този отминал живот са нещата, които тазгодишният модератор на събитието Тенко Тенев определи като най-привлекателни за самия него в книгата. Големият купон започва от първата и е до последната страница, обобщи той.

Аз не съм писател, бяха първите думи, с които започна Рашко Младенов. На 71 години и половина е, животът му е минал в две обществени системи, подчерта той. “Животът така си поигра с мен, че аз имам страшно много интересни и впечатляващи преживявания и в двата периода. Имах шанса и късмета и в процеса на четене ще се убедите, че е така. В ония години, когато трудно се пътуваше, аз непрекъснато пътувах”, сподели авторът. Той призна, че си го е мислил  и това не е написано в IMG_4843книгата – защо като толкова много е пътувал, никога никой не го е извикал и не му е предложил да стане сътрудник на ДС? “Много съм пътувал и след това. Освен това животът ме подхвърляше непрекъснато на много крайности. И макар че основната ми професия е актьорската и театърът е моят живот, то до 20-та ми година се готвех за професионален музикант”, разказа Рашко Младенов. “Отклони ме казармата, защото когато завърших Музикалното училище и кандидатствах, и ме бяха приели в Консерваторията, ме взеха войник в Грудово /дн. Средец/. Имах прекрасен офицер, който ми даде отпуск да кандидатствам някъде, само и само заради отпуска – това е 1968 г., когато танковете ни бяха готови за Чехия. Отидох в София да кандидатствам във ВИТИЗ, само за да получа отпуск, без никакви намерения да влизам там, но взеха, че ме приеха. Което също беше шанс, защото ме уволниха веднага, за да постъпя в института, докато наборът го задържаха тогава до Нова година, а и някои отидоха в Чехия – от Звездец отидоха в Чехия”, продължи разказа си той.

IMG_4847Много от преживяванията си е споделял с колеги и приятели, много от тях са му казвали да седне и да го напише всичко това, защото е много смешно. Той обаче не е мислел, че може да го направи. Поводът да се случи бил следния: след като 9 г. бил директор на Сатиричния театър, 2006 г. директорите са уволнени и Рашко Младенов е изпратен сътрудник в Българския културен институт в Москва за 3 г. Това били 3 г. на пълно безделие, защото да поканиш човек от България в Москва било почти невъзможно – билетът струвал 420 евро и по това време Москва е най-скъпият град в света. Седял пред компютъра и разказвал тези смешни истории, когато някой му казал: “Ти като седиш там и нищо не правиш, защо не вземеш това  да го напишеш”. Тогава Рашко Младенов посегнал към писането, то взело да IMG_4857му върви – т.е. станало му приятно да го върши. Оказало се, че помни неща от преди 50 г. с най-малки подробности. Даде пример – помни името на един служител във виенското летище от 1973 г., а той е незначителен, дал им е само едни бележки.

Рашко Младенов подчерта, че книгата няма претенция за мемоари. Съзнателно никъде в нея той не пише нищо за близките си, за личния си живот, за приятелите си, за семейството и децата си, защото е искал това да бъде книгата на един артист, на когото така е минал животът. Оказало се, че това е забавно, смешно.

И след това въведение започна едно редуване на четене и разказване, което по никакъв начин няма как да бъде пресъздадено, може да бъде само преживяно. Или прочетено в книгата.

IMG_4817 IMG_4829 IMG_4834 IMG_4846 IMG_4852 IMG_4856 IMG_4860 IMG_4861

Светлана Чамова

 

About the Author :

Leave a reply