Районна прокуратура – Ямбол привлече към наказателна отговорност турски гражданин, обвинен в недекларирано пренасяне на над 1 милион евро

Ямбол, 21.11.2022 г.

Районна прокуратура – Ямбол привлече към наказателна отговорност турския гражданин Д.А. Той е обвинен в това, че не е изпълнил задължението да декларира пред митническите органи сумата от 1 015 270 евро, чиято левова равностойност възлиза на 1 985 695 лева. Престъпното деяние е осъществено на 17.11.2022 г. на ГКПП „Лесово“. То е квалифицирано по чл.251, ал.1 от НК.

Горепосочената сума е открита в камион с прикачено хладилно полуремарке, управляван от обвиняемия. Камионът е пристигнал на трасе за изходящи товарни автомобили към Турция. Пътувал е без товар по маршрут от Нидерландия към Турция през България. Обвиняемият е обявил в зоната за митнически контрол, че няма нищо за деклариране.

По метода „анализ на риска“ служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване“ са селектирали превозното средство за щателна проверка. В хода на контролните действия служителите откриват вътре в предната стена на хладилното полуремарке, във фабрични кухини около агрегата, пачки с евро банкноти от различен номинал, увити с фолио и облепени с тиксо.

Разследването по случая продължава.

About the Author :