Митничари заловиха рекордно количество недекларирана валута за над 1,45 млн. лв.

 

Ямбол, 03.11.2021 г.

Районна прокуратура-Ямбол привлече към наказателна отговорност М.И. Той е обвинен за това, че не е изпълнил задължението си за деклариране пред митническите органи парични средства, а именно сумата от 530 000 евро и 250 000 щатски долара, всички с обща левова равностойност на 1 458 904 лева. Престъплението е осъществено на 02.11.2021 г. на Митнически пункт „Лесово“, обл. Ямбол. То е квалифицирано по чл. 251, ал. 1 от НК.

По време на разследването е установено, че недекларираните парични средства са се намирали в товарен автомобил, управляван от обвиняемия. Той е пътувал без товар по маршрут от Полша за Турция. В зоната за митнически контрол шофьорът е заявил, че няма нищо за деклариране. Превозното средство е селектирано по метода „анализ на риска“ на трасе „Изходящи товарни автомобили“ за Турция, където е извършена проверката.

Престъпното деяние е установено благодарение на отличните действия на служителите от митническия пункт.

Недекларираните парични средства са иззети. По данни на Агенция „Митници“ това е най-голямата сума недекларирана валута, задържана на Митнически пункт „Лесово“, за период от повече от 10 години.

About the Author :

Leave a reply